-->

15 Jul 2012

Bila My Name dijadikan Tajuk & Watak dalam Novel ;p

Assalammualaikum..
Holaaa rasa nak tergelak bila baca wikipedia nih hehe..baru aku perasan famous gak nama aku..tapi bukan famous kat Malaysia tapi kat India n Eropah kahkahkah mmg x boleh blah..rupenyer ada tajuk novel guna nama yg hampir sama ngan aku..tapi ada beza sikit sebab nama aku dari segi sebutan ngan ejaan berbeza sikit ngan tajuk novel tuh tapi sama la skit2..hahaha..x caya meh terjah sini http://en.wikipedia.org/wiki/Shabanu,_Daughter_of_the_Wind Novel ini ditulis oleh Suzanne Fisher Staples pada tahun 1989.Sekarang ni baru aku perasan kenapa la pensyarah aku masa kat UM dulu terutamanya pensyarah2 subjek minor aku memang hafal nama aku..rupanya sebab buku ni cissss..patutlaa pernah ada sekali tuh ada pensyarah yg mention pasal nama aku serupa ngan satu buku ni..hihihih terseksa den tau sebab apa..sebab kalau dalam kuliah or tutorial mesti nama aku kena panggil untuk jawab soalan or kena tanya mcm2 rupanya pensyarah subjek minor aku mmg alert ngan buku ni sbb ada kaitan gak ngan subjek yg diajar..X pasal2 aku jdi famous uollss aiyyooo sabar jelaa..patutla pensyarah tuh cepat je ingat dan hafal nama aku..ish ish ish..

Okeyla x nak perasan2 sgt la kahkahkah..mai kita tengok apa yg terkandung dlm wikipedia pasal novel ni yer...
Shabanu: Daughter of the Wind is a 1989 novel by Suzanne Fisher Staples. It is narrated by a young girl who lives in the Cholistan Desert and centers on the story of her coming-of-age. It is succeeded by the novel Haveli and a new addition to the series is The House of Djinn. Staples had lived in Asia for about twelve years prior to writing the novel.

Plot summary~

Shabanu lives in Cholistan Desert in the Pakistan where they play games near the border of India. She is the second daughter of a peaceful, loving family of camel breeders. Shabanu is on the brink of womanhood; her older sister Phulan is already marriageable, and soon will be married to Hamir, a cousin of their family's. Shabanu is also betrothed to Hamir's brother, Murad. At twelve years old, Shabanu is not interested in marriage; she enjoys tending to the animals and especially teaching tricks to her beloved camels, Mithoo and Xhush Dil and Gulaband, a camel her dadi had recently sold against her will. Before Phulan's wedding, however, disaster strikes: Shabanu and Phulan accidentally stumble upon several strange men in the desert, among them an old, wicked landowner named Nazir; coveting Phulan's youth and beauty, Nazir murders her soon-to-be-husband, Hamir, and plans to take Phulan for himself. Phulan has no choice but to marry Hamir's brother, Murad, instead. When Shabanu learns that she must marry Nazir's brother, Rahim-sahib, an old man who already has three wives, to save her family and her sister's new marriage, she must make a choice between running away and obeying the wishes of her family.

In 1993 Suzanne Fisher published a sequel to Shabanu: Daughter of the Wind, Haveli. Haveli shows Shabanu as a mother at age 18 and her ups and downs of her new life at home, her marriage, her daughter, and her life.
In the recent installment of the Shabanu series, The House of Djinn follows the life, hardships, decisions, and events that occur in the life of Mumtaz, Shabanu's daughter.Awarded the Newbery Honor in 1990.
Shabanu: Daughter of the Wind has also received a number of criticisms for not being up-to-date on Islamic maritial customs. Many Muslims feel that the novel reflects badly on their culture, as the information covered is no longer current.
Shabanu has also been criticized for the at times shallow plot and under-developed characters.
P/s-Entry ni sekadar suka2 jer..bukannya nak membangga diri ke ape..jgn salah tafsir ye hehehe.. peace uolls ^_^

22 ulasan:

  1. Kehkehkeh... namasté. Maranam shabanu nihé...

    BalasPadam
  2. nama banu ni mmg dah femesla dear.. filem dulu2 pun ada guna nama banu..

    BalasPadam
  3. hehehe..patot la..


    nanti jangan lupa baca entri ini..

    http://wwwmarina-arina.blogspot.com/2012/07/nombor-pengiliran-banner-gsf.html

    BalasPadam
  4. ha betol kalau nama senang diingt slalu kat kuliah mestilah jd feberet lecturer kan...

    BalasPadam
  5. wahh glemer gitu. best ape kalo lecturer sume kenal. ;)

    BalasPadam
  6. banu::
    =nama awak ni Unik, jarang dengar nama Banu,
    dulu masa sekolah rendah, ada sorang kawan AA, namanya Nor Syahbanun, kita panggil die banun...

    BalasPadam
  7. hhehehe..dah nama pun ala2 hindustan pakistani..

    BalasPadam
  8. woww wowww cerite yg best heroinnye miss banuuuu waahhhh haha

    BalasPadam
  9. Heheh...tapi memang unik la name banu tu....tu orang senag nak ingat....:-)

    BalasPadam
  10. ala2 hindustan namanya.. patot la peminat hindustan...hihi...ala2 arab2 pun ada.. :)

    BalasPadam
  11. Wah. Bestlah kalau lecturer hafal nama.

    BalasPadam
  12. ape lagi, cari lah satu kat kedai and simpan. ;)

    BalasPadam
  13. Agak2 ada tak nama MM dijadikan tajuk novel cani?Hehehe..

    BalasPadam
  14. wah...memang dedikasi utk sis..hehe
    btw nama shabanu tu mmg unik...

    BalasPadam
  15. sebutan sama cuma ejaan yg lain..haha

    BalasPadam
  16. hehe...kalau lain dari yang lain memg senang nak diingat :)

    BalasPadam
  17. fames ni..nampanya miss banu kena ada satu buku ni...ape lagi..cepatlah beli..hihi

    BalasPadam

Terima Kasih kerana sudi meninggalkan komen anda di sini. Sila komen dengan berhemah yer.

My Random Post

Design By Sis Hawa | Copyright Reserved By Miss Banu 2009-2017