30 Apr 2010

RaSa HaTi..HoT..


huhuhu..
emmmm
aku sekarang ni bad mood skit
emmm....geram laa..dgn perangai manusia ni..
bara tul aku..


setelah apa yg dilalui dan terjadi
boleh je die lupakan aku
mahupun apa saja yg aku lakukan utk die..
dasar manusia x kenang ????
dh senaNg Lupa yg dibawaH
penTingKan diRi..


waLaupuN KaU x menGakuinYa..
ituLah HaKikatNya
jiKa kau ReNunG SEdaLam-dalamnya..
huh..
apa Kau ingat..
kau Bagus sgt..


lIRIK lagu dibawaH ni
mang sesuai utk kAu
hayati lah Puas2 ye...
waHai Ratu PeNipu...


RaTU PENIpu (RuBisa AF7)
kau buat semua percaya..

segala kata2 mu..
kau anggap hebat dirimu..

kau sering mengada-ngada
reka semua cerita
drama queen x putus airmata
mengharap perhatian dri semua (gaya x seperti sebelumnya)

kerna ku tahu
kau adalh ratu penipu'
kini ku tahu siapa sebenarnya dirimu
ratu penipu..semua palsu

tapi ada ku kisah
yg pasti aku bukan begitu
itulah kamu
ratu penipu2x..

(apa kes ni ..hehe..aku marah2 mcm la org tu baca blog aku..hehe..tp xpela jnji aku puas hati dpt luah kt sini huh)

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

FaNaTikkAh aKu??hahaha..

suke giler cite Ni =)


hairi-anak wyg-

AsWad AF5


Sekarang ni aku dh suke plak nk berblog ni sume..ish2 pendek katanya beta dh ketagih nak berblog hehe..ada je cite nak diupdate kan hehe..kali ni aku nak kongsi cite ttg Fanatik kah Aku?? Hehe..

Kat sini aku nak cite ttg fanatik terhadap artis/selebriti..rasanya pasti semua ada beberapa artis yg disukai or diminati kan..begitu juga aku..masa aku sekolah rendah dulu sekitar tahun 1995 cmtu aku mang minat sgt kat Amy Mastura..sbb die ni quit sgt hehe..pastu minat plak kt Ziana zain..dgn lagu2 hebatnya..sehinggalah beralih pada Siti Nurhaliza lak..hehe..tu cite ttg artis wanita kan..so kite masuk lak kat artis lelaki haha..ni best nk cite ni..lalalaala..

Aku x berapa ingat artis lelaki yg aku suka time2 dulu2..sehinggalah tahun 2000..munculnya kumpulan New Boyz..yg ada tomok, syuk sume tu..mmg kehadiran diorang ni cetus fenomena gak la kat para remaja..terutamanya remaja perempuan..hehe..masa ni aku dlm tingkatan 2.lagu diorang Sejarah Mungkin Berulang mmg menjadi siulan ramai masa tu..

Aku dulu masa form 1-5 bersekolah di sekolah perempuan..jd nak dijadikan cerita majoriti budak2 melayu perempuan mmg gilakan kumpulan New boyz ni terutamanya kat vokalisnya iaitu Tomok @ Shah Indrawan..termasuklah aku dn kawan2 aku..
Aku mang jamin la majoriti bdk2 perempuan sek aku mang suke ngan tomok ni atau ahli2 lain dlm kump New Boyz tu..Cuma antara kite nampak dan x nmpk jer..n diorang tjuk x tjuk je minat diorang tu..mcm aku..aku ni kalau minat mana2 artis pun mang aku akan gtau kawan2 aku..xde sembunyi2 pun

Waktu tu segala majalah yg ada cite or gmbr kump N.Boyz ni mang jd rebutan la.cepat je hbis di kedai..aku pun antara pembelinya hehe..ada je cite diorng mesti aku beli..manakala kt sek lak ada yg lekat gmbr tomok kat meja la la..selit dlm buku la dn mcm2 lg..aku pun suke dgr lagu2 diorang dlm album ptama diorang ni..masuk album kedua diorang aku trus gi beli kaset yg original tau..sbb minat punye pasal..x silap aku album yg ada lagu hanya tggl sej, meraung dll..disebabkan minat gak la aku turut cuba nasib hantaR surat kt tomok dan syuk utk first timenyer..mana tau kot2 diorang blz ke kan..tp utk memastikan diorang balas surat aku..aku dh letak siap2 smpul surat alamat sendiri beserta setem..diorang hnya perlu membalas dan pos je surat brkenaan..hehe..so jeng jeng jeng..jeng
Korang rasa diorang balas x surat aku tuh???????

Jawapannya of course laa…yg penting dlm surat tu ada tndatgn diorang..mang seronok gler la surat aku dibalaz..pastu dh lama pastu aku try nasib hntr lg 1 surat..tp kali ni aku hntr kt tomok jela..n kali ni pun berjaya juga hehehe..tomok blz juga surat aku..so aku adala kongsi dan ceritakan yg surat aku diblz oleh tomok..kpd kawan2 aku disek..aku cite kat member2 sekelas je pun yakni merangkap kwn2 baik aku..tp ntah cmne cerita ni tersebar ke seluruh tingkatan 2 ketika tu..siap ada tokok tmbh lg..errr geram tul aku..sampai budak2 perempuan kelas lain yg aku x pernah rapat or brckp pun tau yg aku minat ngan tomok dn N.boyz..sape la yg bawa mulut niii..aku tau ramai yg jelez sbnrnya..

Pastu x cukup ngan tu adalah bebrapa minaH bengong, mulut longkang ni mencipta pula nama gelaran utk aku sempena minat aku pd tomok tu..diorang panggil aku “Shamok” ala2 nama cm tomok..aku x suke tull..aku tau diorang ada maksud lain sbnrnya..bara tul aku..nama tu melekat smpai ke form 5..coz ada gak pompuan2 gler dlm kelas aku x reti nak hormat nama yg mak bapak aku bagi..dok pnggil lgi nama gelaran tu..mang betul aku x suke..Cuma time tu aku malas nak tegur perangai diorang or nak gaduh sbb dh letih aku tgk disiplin bdk2 kelas aku yg teruk tuh..sabar jela..selagi boleh sabar..sbb kalau aku dh hilang sabar mang teruk la diorang ni sume..

Bile masuk form 6..gi sek lain pula..namun ada la saki baki bdk2 pompuan kelas aku yg x syg mulut pun ada gak kt situ..masa ni dh xde org nk pngill nama aku bukan2..tp ade gak sekor dua ekor minah ni pi dok cerita lak perihal aku kt budak laki kelas aku..grrrrr..bara aku..nasib la budak laki x berapa berani sgt ngan aku nak usik2 aku..kalau ade pun sorang dua je la..tu pun takut2 gak..ngan aku..

Actually masuk aku form 4 aku dh x minat dh ngan N.Boyz or tomok ni sume..x tau la knp..tiba2 minat tu dh hilang..n masa ni pun kump N.Boyz tu dh makin slow..ada masalah sume..ahli kump bertukar gnti dsbnya..so pas drp tu aku dh x heran dh ngan kump New Boyz or tomok..minat or perasaan suke tu dh hilang..sekelip mata jer..majalah2 hiburan ni sume aku dh jarang beli…
Sekelip mata perasaan tu boleh berubah..kuasa ALLAH…..

Tu cite ToMok..sekarang kite masuk plak pada tahun 2005 cmtu..masa ni munculnya gelombang tsuMaWi…yg mang jdi fenomena la time ni..mang ramai yg glerkan mawi ni..aku pun antara penyokong Mawi time tu..mang suke gak ngan mawi ni..mcm biasa la..ada je cite die kat majalah or paper pasti dibeli..die mang digilai ramai time tu…ada yg letak gmbr mawi kt meja la..buat pnanda buku dn sgala mcm..bile tau mawi dh ada tunang..ramai yg kecewa..dn x suke ngan tunang die hehe..apa pun tu cite duLu laaaaa..sekarang ni aku dh x minat lngsng ngan mawi..aku rase die punya aura dh hilang..makin suram..aku pn dh x brp minat die skrg brbnding sebelum ni masa die baru2 lg kuar dr AF3..

Kemudian jeng3x ntah mcmmane lak aku leh terminat lak ngan Aswad AF5 hahaha..ntahla..mungkin sbb aku suke tgk perangai die kt diari Af yg x byk ckp..pastu menari pun kelakar cm kayu..suara pon sodap especially nyanyi lagu slow rock..yg paling aku x lupe time konsert AF5 dia kena nyanyi lagu dangdut nyanyian Iwan tjuk Yang SedaNg-seDang saJa..adoiii yai x larat aku nk gelak tgk die punye gelek..rasa nk gelak guling2 dh..kemudian lagu 60’tv nyanyian asal OAG..mang bunyinye im watching mcm im washing hehe..tp pepn tetap best..aku paling suke dgr aswad nyanyi lagu penyu menangis…masa konsert AF5 yg ketujuh..lirik die lebih kurang cmni..”tak tahu adik x tahu” hehehe..x sia2 aku minat die dapat masuk smpai final walaupun x menang as a juara tp ok pe tmpt ke-3 pn..actually die leh jd juara kalau pihak astro x paparkan peratusan jmlah undian ..tp bile dh paparkan jumlah undian pun terus berubah dan berpihak pd MiLa..tp pe pun sume tu brgntung pada rezeki gak kan..
Tp bile die dh kahwin ni rasa cam dh slow dh..susah die nak uat comeback dh..walaupun die cuba tp masih sukar..aku rasa pasni die kerja blkng tabir jela kot..aku pun dh x minat ngan die skrg ni..minat aku cpt sgguh bertukar kpd org lain lak hehehe..

Lepas dari tu..aku terminat plak dgn Hairi Anak Wayang haha..tp aku minat die masa die join program aNak wayang ni jela..nmpk die berbakat dan mang sesuai jd pelakon..so aku mang kagum ngan bakat die la..tp pas hbis program ni nmpk die cm slow skit..so x tahula..tp sekarang ni aku x minat sape2 pn..still maintain dn releks jer..lalala..

Dari segi Luar pada Msia..aku x berapa sgt la..kalau di Bollywood aku x kisah sgt..sape2 pun boleh je..jnji jalan cite kena best laa.kalau di Korea aku suke kat semua pelakon cite drama My GiRL tuh..hehe..dvd cite tu je aku ada pun..hehe sbb tu laa..nak beli dvd cite korea ni mahal la..kurang2 mesti kena ada dlm rm100 huhu..den ni sntiasa pokai je…sama la gak dgn cite Hollywood..jnji cite die best so xde hal..leh je layan cite tuh..

Secara eksklusifnya surat2 yg dibalas oleh TMk n syUk Kpd aku..dh buruk dh pun hehe..







♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

27 Apr 2010

KeNaNgaN waKtu StuDy WeEk,WaktU ExaM & SeLePas Habis ExaM di UM..

Situasi pas habis Exam ;)

Prof Abd dok mengira jumlah kertas jawapan kiteorg..hehe

Pertengahan BuLan April..x silap aku dalam 21 ApRiL keatas akan bermuLa lah peperiksaan di semua Universiti dan akan hbis exam awal bulan Mei nanti..jadi sebelum peperiksaan bermula akan adanya minggu study week…masa ni la para pelajar akan berkurung dan mengadap buku 24 jam jer..hehe..masa ni gak la diorang nak cri kawan2 nk tukar assignment masing2..dan masa ni gak la nak buat nota ringkas dan segala macam..dan bagi sesetengah pelajar masa ni gak la die kelam kabut nak hantar assignment last2 minit..haha..

So dlm entry ni aku nk kongsi la pengalaman aku masa aku di UM duLu..especially masa di second year..dan suasana study di umah sewa buat pertama kalinya..
Masa first year,waktu duduk di kolej kediaman, kalau minggu study week mang xde masalah..sbb suasananya mang semuanya akan study..bile time makan..pergi je tapau mkanan di
Dewan santapan..lepas mkn belajar balik..kalau bowink layan internet jap (guna wireless)..or dgr lagu dan smbung belajar balik..mcm tu la rutin harian aku lau time exam..n kalau time exam pun nk gi tmpt peperiksaan pun jalan kaki jer..x pyh risau
Kalau terlambat ke apa ke sbb sure sampainyer kt bngunan peperiksaan tu hehe..

So bile dh dok umah sewa suasana die sikit beza la..kalau minggu study week tu agak tension gak la..bile tgk lagak housemate yg sdg study tmbh2 lau sama kos ngan aku..
Ada yg berjalan ke hulu ke hilir dok menghafal smbil memegang nota di tgn..aku yg tgk bertmbh tension sbb takut ada yg aku x baca gak lg..ada gak yg rajin dok menulis membuat nota ringkas berwarna warni..ada gak yg dok menghafal secara bersuara (menghafal dan membaca kuat2) fuh tension beb aku tgk..maka
Utk elak dr rasa tension..aku rela lepak dlm bilik je utk study dr study sama2 ngan housemate lain..di ruang tamu..Cuma bile aku dh bowink aku akan kuar dr bilik aku
Dan buat sport check gi bilik2 housemate dn tgk apa yg diorng buat dan jdi pengacau jap kat situ hehehe..tu belum masuk sesi ramai2 lepas tension..yakni bersembang secara beramai-ramai pastu gelak kuat2..n kalau waktu tu aku tgh study dlm bilik boleh dgr suara diorang ni..jelez pun ada gak sebab aku x diajak utk join sekali hikhikhikhik.. ;)

Namun teringat gak 1 insiden melalak di tgh2 mlm hehe..waktu ni aku, miza dn rosmiza..lepas tension dgn menyanyi kuat2 hehe..mcm2 lagu dok ada bermula dgn lagu joget cinta sakti kot nynyian rosma dn haziq..pastu lagu tenda biru dn mcm2 lg..mang giler time tu..hehe..kami melalak punyela kuat di ruang tamu lak tu..nasib xde jiran komplen (mungkin suara kteorg sedap kot hehe) dh la melalak time tu dh pukul 12.30 mlm ke atas.. kami bertiga terus melalak tnpa mnghiraukan sape2 dan ape2 pn hehe..ade housemate aku yg dh tdo..tp diorang x kata ape pn..layankan je..hehe..ade gak yg tgh study..tp x dpt study sbb kteorg bising hehe..ciannn..hehe..

Dlm umah aku bile mggu study week jer..semua akan jd terlampau malaz nak masak..jd kena beli luar jer la..n umah aku xde tv..so kalau bowink sgt pun leh dgr radio jerla..aku mang lg selesa study dlm bilik aku..walaupun bilik tu amat kecik tp dr segi suasananya senang utk belajar..roomate aku pun jenis yg suke study dlm bilik gak..so kteorg saling tolak ansur la dr segi lampu dan sebagainya..lgipun roommate aku fakulti lain..so x la tension sgt aku..berbanding kalau tgk yg sama kos ngan aku..

Ada sesetengah subjek aku suke berbincang sama2 ngan housemate aku yg 1 kos ngan aku..so mang agak best gak lau kdg2 study sama2..boleh saling ingat-mengingatkan..tp x leh utk semua subjek la..nanti byk x masuk lak dlm kpala otak ni hehe..

So kite masuk la ttg jdual waktu utk exam..mang perit lau waktu exam setiap subjek berturut-turut..rasa cm nak pengsan jer..dri segi pglmn aku..paling teruk la bagi aku time second year ni la..aku pernah ada exam pada pkul 3-5ptg..pastu esoknya ada exam waktu pagi pula pukul 8.30 pagi..kemudiaan pukul 11.30 pagi ada satu lg exam..pada hari yg sama..wow…mang sakit jiwa..x tau nak baca pe dh..walaupun aku dh study awal2 utk subjek yg pkul 11.30 tu.tp last2 minit byk yg x ingat dh huhu..masa ni mang berserah jerla..dn tawakal…pastu ada gak exam pukul 8.30 pg..kemudian pukul 3 ptg pula ada 1 lgi exam pd hri yg sama..so kami semua trpaksa x bole balik dan lepak di surau utk study disana…

Namun paling x best sekali adalah jatuh sakit time exam..huhu..aku dh pernah kena dh..huhu x silap aku masa second year first sem..aku sakit..n masa jwb exam tu aku salah baca dan salah faham kehendak soalan..dn last2 aku Cuma menjawab 2 drp 3 soalan yg dikehendaki utk dijawab..bile dh dekat kertas dikutip barula aku perasan aku salah faham soalan dan bermakna aku hnya dikira menjawab 2 soalan jer…walaupun realitinya aku dh menjawab 3 soalan..sakit punye pasal buatkan otak aku x betul..sedih betul..nasib paper ni dpt B..tp aku yakin kalau aku x tersalah fhm soalan..insyaallah ada harapan besar dpt A or A- tp pe kan daya..nasib x menyebelahi aku time tu..huhuhu..

Kebanyakan exam aku selalunya di bangunan peperiksaan (selalu di aras 2)Cuma ada sekali tu dpt merasa exam di DTC (Dewan tunKu Canselor)..yg paling best exam kami diatas pentas lagi..hehe boleh tgk gelagat2 org2 kt bawah..hehe..kdg2 ada gak exam di KPS (Kompleks PerDaNasiswa) exam kat sini lebih tenang sikit sbb org x terlalu ramai sgt..so sng sikit nak bergerak dan otak pun lebih terbuka utk study last2 minit ni hehe..

Walaubagaimanapun, aku ada gak pengalaman terlewat utk pergi buat exam..hal ni terjadi time aku di tahun terakhir n berlaku utk first paper time tu..huhu..cite die camni laa..

Aku ada first exam pukul 8.30 pagi..pastu pukul 3 ptg ada satu lg exam..maknanya ada dua subjek kena study..dlm umah tu ada tiga org akan ambik exam yg sama termasuk aku la..so malam tu..kmi pun pulun study la..mula2 aku study sorang2…pastu dlm pukul 12.30 am aku dn sorang lg housemate try pula study sama2 utk saling ingat-mengingatkan..mang ok cara ni..sbb kami byk kena hafal fakta, tarikh ,nama, turutan peristiwa dsbnya..so agak membantu la..saling membahas dn tolong membetulkan fakta msing2..manakala yg sorang lg x mahu join die study sorang2 ikut cara die ngan sport soalan..mcm aku..aku try utk baca semua..

Kami study berdua di bilik aku yg sempit tu..smpaila jam menunjukkan hampir pkul 3 pagi..kemudian housemate aku pn minta diri utk gi tdo..kerna die kena tdo..kalau x esok pagi akan pening kalau x tdo waktu mlm..setelah die beredar..aku masih cuba utk study lagi sbb masih byk yg belum habis dibaca lg..so aku teruskan hingga pukul 4 pagi..dn dlm pukul 4.20 aku pun try la tido..n mang tertido pun..

Jam dh menunjukkan pukul 6.15..aku rasa agak letih utk bangun dr tdo lagi..so aku masih di tmpt tdo lg..housemate aku yg mandi dulu..aku last yg mandi..aku mandi dlm pukul 6.30 pg..housemate aku mang mandi sekejap je..tp aku mang mandi lama..x bleh nk buat pe..tetap lama gak..tp time ni aku mandi kelam kelibut gak la..dlm pukul 6.55 pg aku kuar dri bilik mandi..n aku tgk housemate aku dh hampir siap pakai tudung dh..aku makin kelam kabut bile tgk diorng dh hmpr siap..sementara aku nk kena buat kopi lg utk minum bgi elak ngantuk..waktu aku tgh dok siap..housemate aku yg 2 org lgi dh nak kuar umah dh..diorng ada suh aku cepat..aku pun ada suh diorang tggu aku..jgn pergi dulu..so diorng pun tggu jap..x lama pastu diorang ckp kat aku nk turun bawah dulu n jmpe t kat stesen bus…diorang rncng nak nek bus UM..sng kit..terus je die bawa..berbanding rapid kl nak berhenti dulu kt stesen Universiti lau nasib x baik nk kena tukar bus sume..uhuhu malas aku..aku pesan suh tggu aku kat bwh..jgn tggl aku..maklum la diorng kan berdua..aku lak sorang2..mestila aku lg cuak..

Dlm 7.20 aku bergegas kuar umah ke stesen bus..hp aku pun aku x sempat tgk dh pkul bape sume..trus je berlari-lari anak ke stesen bus..dan bile aku sampai je disitu..aku dapati kosong..xde sape pun kat situ..kt stesen bus dh xde org lngsng..roomate aku pun lesap gak..maknanya aku dh terlepas bus UM laa ni..nak naik Rapid mang x sempat..masa yg tggl adala dlm 40 mnit cmtu..huhu..terkilan gak diorng x tggu aku pun huhu..dh la aku sorang2 time tu..kecewa. gabra, takut, sedih bercampur-baur dlm hati aku ketika tu..last2 aku cuba cari teksi..aku menahan 1 teksi dan pergi ngan teksi…aku gtau la kat pakcik tu yg aku ada exam..nak dijadikan cite time tu mang tengah traffic jem..cuak giler rasa…perasaan aku x bole nk gmbrkan dh time tu..risau, takut sume ada..nasibla pakcik tu peramah..die dok bersembang ngan aku..so aku x de la dok pikir sgt ttg hal terlewat tu sume..pandai pakcik teksi tu tarik perhatian aku..dlm masa yg sama housemate aku dh smpai dh..diorng tgh tggu kawan kami yg lain..aku pun ada dpt msg dr diorng dn kwn aku sorang lg yg menanyakan aku dimana..Alhamdulilah wktu msg tu masuk aku dh berada di dlm kwasan UM dah…Syukur ALLAH permudahkan jalan aku..
Kemudian aku membalas msg diorang dgn mengatakan yg aku dh nak sampai dh..

Akhirnya aku nmpk diorng sdg menunggu aku di depan Bank..kawan aku yg sorang lgi tu pun bru gak sampai..aku x pasti diorng rasa bersalah ke x..tp tgk diorng mcm x rasa pe pn..mgkin diorng x sangka kot aku leh sampai tepat pada masanya..huhuhu..waktu masa tu menunjukkan 8.10 minit…tp aku x marah or tjukkan apa2 reaksi pada diorng..aku buat cm biase jer..sbb aku bayangkan kalau aku di tempat diorang pun mungkin aku juga tidak menunggu..dn turut menaiki bus UM tu..jadi untuk apa aku marah kerana aku juga mungkin akan berkelakuan begitu juga..

Akhirnya hal ni tggl sejarah la..tp aku tetap x boleh lupa la..betapa cuaknya aku bile tgk dh xdak org kt stesen bus..tggl aku sorang jerk t situ..pastu bile dh naik teksi traffic jem plak..tuhan je taHu hati aku time tu..ni antara kenangan yg x dpt aku lupe time nak pergi buat exam tu..huhuhu..apa pun nasib baik gak la aku dpt naik teksi tepat pda masanya..cubala time tux de teksi nk brhenti..mau pengsan aku kat situ sbb trlampau risau dh hehehehe…

So bile lepak ngan member2 lain..ada gak yg mengalami pengalaman cam aku..tp mungkin lebih dasyat sikit kot sbb die time tu lngsng x dpt teksi..n terpaksa call dn merayu kt member laki yg duduk dlm kolej kediaman kat UM tu..rasanya kawan aku dh nangis pe time call budak laki tu memberitahu keadaan die ketika tu..rasanya budak laki tu pun baru bangun tido je tu..tp nasib la die ni ada hati nurani gak..snggup bergegas gi ambik member aku ni ngan motor sblum gi hantar kat tmpt peperiksaan..kalau xde dia x tahu la..nasib la die smpt sampai..dn waktu tu exam dh nak bermula dh..semua org dh msuk dewan..fuhh nasib smpt……tp masalah kelewatan ni bukan sebab bangun lambat jer..byk factor lain leh buat kite lewat..huhu..tu la yg bahayanya kalau dok luar..

Tu cite sekitar time waktu study week dan time exam..sekarang kita masuk lak time dh hbis exam ehehehe..Ni antara masa yg paling ditggukan..rasa cm dh bebas dan merdeka jap hehe..selalunya pas hbis exam terakhir..kami akan gi KPS kat pekan buku utk usha novel2 terbaru yg boleh dibeli utk dibaca sebagai meraikan exam dh hbis hehe..kalau nak tahu majority housemate aku termasuk aku mang hantu novel pun hehe..tp tu kalau pekan buku bukak la..kalau tutup x leh beli la..kena balik..so bile xdak novel yg bole dibaca..kami akan mulakan sesi tgk dvd/vcd ramai2..ada sekali tu aku dn bbrp member yg dh hbis exam lepak sekali tgk vcd/dvd kt laptop aku di bilik depan..tp masa ni ada gak housemate aku yg x hbis exam lg..so die kena study la..jd kami duduk dlm master bedroom dn tutup pintu..so kami dlm 4 org kot mula la layan movie2..first kami tgk cite cina ke korea..x ingt sgt la..kedua lak kmi tgk cite korea yg kelakar..pastu aku x pasti tgk cite pe..kami tgk cite ni dri waktu mlm hngga esok paginya..n last movie yg kami tgk adalah cite Kuch-kuch Hota hai..hehe..syok gak tgk ramai2 ni..lebih layan..azan subuh dh berkumandang tp cite tu x hbis lg..so kami semua stop dulu n gi solat subuh pastu sambung semula tgk cite tu..dlm dekat pkul 8 pgi..bru la hbis..pastu apa lgi..sesi tdo la plak..hehe..tu antara benda yg best yg blaku pas hbis exam..yela seronok pe dpt lepak2 ngan mber2 tgk movie sama2 dri mlm sampai ke pagi..bukan slalu dpt cmni kn..mang antara kenangan yg indah gakla..

Namun ada gak insiden lucu yg blaku masa kami tgh syok layan movie ni..dimana salah seorang housemate aku yg tggl di pantai timur..akan balik ke pantai timur pada hari tu juga..tiket bus waktu mlm..so die bertolak dr umh dlm pkul 6ptg cmtu la kot..kemudian dekat pukul 11 mlm cmtu..kami dengar suara die kt luar rumah smbil memanggil beberapa nama housemate aku yg lain..rupe2 nyer tertinggal bus laaa..hehehe..kelakar lak tgk gelagat die..cian pun ada gak..jdi esoknyer kenala beli tiket lain.. tu la alkisahnya..

Bagi aku setiap org ada kenangan dan pengalaman masing2..pengalaman aku ni x seberapa je..biase2 je..rasanya ada org yg mempunyai pengalaman yg lebih menarik lg..Cuma x dikongsikan bersama jer..kan..


GeLagat kiteorg pas habis exam hehehe

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

10 TaNDa meNunjuKkaN DiA adaLaH JoDoH kiTa..




1. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik.

Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2. Senang atau selesa bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita.

Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3. Terima kita seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan.

Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini.

Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Sentiasa jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita.

Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan.

Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung.

Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka.

Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar.

Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama.

Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan.

Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7. Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar.

Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita.

Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, ‘lidah sendiri lagikan tergigit, inikan pula suami isteri’. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih.

Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8. Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut.Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita.Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita.

Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya. Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9. Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Tuhan deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya.Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindak balas pada situasi tertentu.

Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10. Mimpi
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi.Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Tuhan memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat mimpi petunjuk. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya.

Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara. Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

Fikirkanlah. Adakah dia jodoh kita..?

“ Manusia merancang, Allah menentukan..”
aku dapat info diatas dri email aku..kawan aku fowardkan..jadi aku kongsi la kat sini..mungkin ada yg dh pernah baca..bagi yg x pernah baca semoga mndpt sdikit manfaat drpnya.. =)

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

25 Apr 2010

DraMa SiRi PaVitRa RisHta (PerHubuNgaN Suci) di ZEe Tv maNg BesT Utk diToNtoN.

Pavitra Rishta (PerHuBuNgaN sUci)

Pelakon utama cite nih..Ankita Lokhande as a Archana
Ade sape2 suke tgk drama siri kt ZEE tv saluran 108 (Astro) tak? Banyak cite2 yg best2..tp aku x ikut sgt la..Cuma dr iklan2 yg aku tgk..cerita2 nya byk paparkan ttg dilema wanita di India..agak menarik utk ditonton. Pengajaran yg dpt diambil pun byk..lgipun drama2 di India kebanyakan byk memaparkan ttg hubungan kekeluargaan berbanding filem2 Bollywood. So mang amat sesuai ditonton oleh lapisan masyarakat..

Antara drama2 yg pernah aku follow siri die adalah Kasamh Se, Saat Phere (saloni ka safar), 12/24 Karol Bagh dan Pavitra Rishta. Selain ni byk lgi cite yg menarik..tp hanya bebrapa cite ni je yg smpt aku follow sbb masa ditayangkan waktu mlm sng kit nk tgk..aku lau petang2 mang xde mood nk tgk tv..

Drama siri dr India ni mempunyai episode yg amat panjang, berbelit-belit, berkait-kait..kadang2 sampai jemu jadinyer aku tgk..kadang byk gak episode aku terlepas hehe..sbb letih nk tgk..geram dan meluat pun ada sbb byk sgt konflik..bak kata org watak2 dlm cite tu boleh diibaratkan sudah jatuh ditimpa tgga..byk sgt knflik..cite berpusing-pusing..contohnya cite Kasamh Se yg aku tgk dr first year aku di UM smpailah aku habis konvo cite die x hbis2 lg..beratus episode dh..
baru2 ni je bru hbis cite tu..tpi brdasarkan pemerhatian aku,mang kebanyakan cerita die memaparkan konflik dan dilemma wanita India..contohnya dilema wanita yg lewat berkahwin sedangkan usianya sdh meningkat..ibu bapa akan kelam kbut cri jodoh kerana takut anak x laku dan anak2 yg lain x dpt berkahwin..sempit sgguh pemikiran..kan..aii takut sgt masy mengeji smpai tersalah pilih calon pengantin yg jahat..nsib x jd khwin..tp akhirnya wanita terbabit tersangkut yakni jatuh cinta lak ngan adik Iparnya punya adik lelaki..haha haru kan..jarak usia yg amat berbeza hmpir 10 tahun.sudah tentu sukar diterima..ni antara intipati cerita dlm 12/24 Karol Bagh setiap isnin-jumaat, 7.30mlm di zee tv..

Cerita yg paling aku suke tgk sekali adalah cerita Pavitra Rishta (maksudnya Perhubungn
Suci)..setiap isnin-jumaat, pkul 8 mlm di Zee Tv..cite ni mang best..byk knflik tp masih okey..lucu pun ade dgn kerenah mak mertua yg mata duitan..hehe..watak utama cite ni adalah ArchaNa dan ManaV…mang best..cerita ni byk paparkan penderitaan Archana yg tidak berpendidikan tggi..ditolak oleh ramai lelaki utk djdikn isteri..sehinggala die bertemu jodoh ngan Manav..
yg sememangnya serasi ngan dirinya..keduanya sangat baik dan padan..namun konflik bermula dgn sikap ibu mertuanya (savita) yg mata duitan..ditmbh dgn anasir2 luar yg dtg yg akhirnya menimbulkan salah faham yg besar antara Archana dan Manav serta family masing2..yg akhirnya membawa kepada penceraian secara x rela diantara mereka..walaupun dh brcerai..dlm hati mereka masih ada cinta yg mndlm utk pasangan msing2..
byk salah faham yg blaku..yg akhirnya
Membawa penderitaan kpd mrk..dan menyukarkan usaha utk mrk bersatu kembali..aku tgk mcm susah je depa n ink bsatu balik sbg suami isteri, halangan dr family, dri org luar dn mcm2 hal lg..kdg2 x sggup nk tgk..tension..sbb susah tul nk baik balik…

Tapi jalan cite die not bad la..mang seronok ditonton..mak aku yg x brp suke tgk cite Hindustan pun leh gak layan cite Pavitra Rishta ni hehe..kat bawah ni aku bagi sedikit synopsis ttg cerita ni..tp synopsis die dlm English okey hehe..disamping gmbr2 watak utama dlm cite ni..enjoy… =)

SiNoPsiS

Pavitra Rishta talks about the strong emotional bond that every daughter shares with her mother. This interesting saga brings in the flavor of the mother-daughter relationship and a mother's search for a desirable match for her daughter. This show has been shot in a modest environment sans any glamour and grandeur. It essays a middle-class household's routine and lifestyle. The practical nuances of the story will be felt and lived by all those who watch the show.

Pavitra Rishta is the story of Archana, who is not highly-educated but handles the entire house work impeccably. Though every one is dependant on her no one really values her importance, except her brother and mother.
Her mother has a sole aim of getting a good, well-educated boy drawing a good salary for Archana. Because of wish, Archana's marriage plans have always been full of obstacles.
Simultaneously, runs the story of Manav, a garage owner, who gets besotted by Archana at first sight.
Destiny and circumstances make his marriage proposal reach Archana but to be accepted he has to lie about his credentials, which because of unavoidable situations he does. The marriage takes place but the moment Archana comes to know about the lie she refuses to go with Manav. The story proceeds from here - finally bringing the made for each other couple together.

WaTak Perwatakan

> Archana Deshmukh (Ankita Lokhande)- Archana is not highly educated but she helps in the housework. She loves Manav very much and despite knowing that, she will now divorce him because of a misunderstanding even if she does not want it. She can let down everything for her family
> Manav Deshmukh (Sushant Singh Rajput)- Manav is a honest and can let everything down for his family. In a few days he will be divorcing Archana for the sake of his family. Archana is his life but he always thinks about others and not himself. He will marry Shravani.
> Sulochana Karanjkar (Savita Prabhune)- Archana's mom. She is a very good mother. She alwys wanted Archana to have a good life partner, but she also misunderstands Manav. Now she regrets it after knowing the truth. She also gets panic attacks sometimes.
> Manohar Karanjkar (Kishori Govind Mahabole )- Archana's dad. He loves his family and Sulochana very much.
> Varsha Karanjkar (Priya Marathe) - Archana's sister. She is a very humoristic girl who studied elsewhere so she's different. She also loves her family. She was fooled by her ex-boss. Now she loves Satish.
> Vinod Karanjkar (Parag Tyagi )- Archana's brother who loves her very much. He also loves Manjusha.
> Manjusha Karanjkar (Swati Anand) - She loves Vinod. She hates Karanjkar family. She makes evil plans with Rasika, her mother.
> Vaishali Karanjkar (Prarthana) - Archana's sister. She loves Archana.
> Sachin Deshmukh (Raj Singh) - Manav's brother. He loves Shravani. He is now dead because of an accident.
> Damodar Deshmukh (Ajay Rohia) - Manav's dad. He loves Savita but quarrels with her everytime. He wants Archana and Manav to reunite.
> Savita Deshmukh (Usha Nadkarni )- Manav's mom. She loves her family too. She hates Archana and wants Shravani to marry Manav. Now she is starting to love Archana. She's very quarrelsome.
> Vandita Deshmukh (Yamini) - Manav's sister. Ajit fools her by telling her that he had raped her to force her to marry her. He does that to seek revenge from her and from Manav.
> Shravani- She loves Sachin. After his accident she learns thet she's pregnant so she will marry Manav after his divorce. She falls in love with Manav and tries to separate him with Archana.
> Satish- Loves Varsha. He helps everyone who has problems.
> Rasika Lokhande (Smita Oak )- Manjusha's mother. Hates everyone apart from her children.
> Ajit Lokhande (Prabhat Bhattacharya)- Wants wealth. Seeks revenge from Vandita by marrying her.
[edit] Awards
Pavitra Rista has won 5 Zee Risthey Awards
.

Ankita Lokhande as a ArcHaNa


Archana bersama Ibunya dlm cite Ni..
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

MY BeSdaY-23 ApRiL 2010


23 ApriL 2010-My BesDay dowh..hehe…
Xde yg special pun..x celebrate pun..just makan kek jer hehe
Lagipun hari ni sibuk dok pikir ujian medsi esok..ntah soalan pe je die nk tnya..nk ion baju sume lg huhu..malaznyer..

Aku gak dapat bonus harijadi dari celcom selama seminggu..begitu juga dgn maxis.. dpt call org free selama sehari..rasanyer aku hnya call sariaz jerla..pada waktu pagi..
Lama gak bersembang..dr mcm2 hal..org lain aku cm malas la nk call..aku xde mood nak bersembang ngan orang time tu..n satu lg takut mgnggu lak..jd utk maxis sariaz jer yg aku call..
Utk celcom belum guna lg..

Mlm semalam adala beberapa rakan yg wish my besday..yg paling awal wish
Menerusi sms adalah sariaz gak..sbb kami mmg dok main sms time tu..diikuti bbrp
Org pastu..dan paling ramai org wish adalah di facebook..x kurang juga yg trlmbt wish..n x kurang juga yg x tahu pun besday aku time tu..tp dok sms aku time tu gaK..
Tp x kisahla janji ingatan korang kat aku dan doa2 korang kat aku amat aku hargai.
Moga masin la mulut korang tu n jadi kenyataan..la semua doa2 tu Aminnnnn.hehe

So utk hari ni aku celebrate ngan makan kek jer..gmbr 2 kek ada aku letak gak ..
Masa entry ni ditulis..kek tu dh selamat dihabiskan dh..hehe..wahh tersgt kenyang…
Nyum nyum..nyum…nyummmmmm………..
Umur makin meningkat…kena bykkan achievement ni..kena berubah lebih bnyk kea rah kebaikan dsbnya..huhu..dh smakin tua..harap semuanya makin baik..lepas ni.
Aminn..doa2 kan aku ye.. =)





♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

SeKitaR ExaM MEDSi DPLI..24 ApRiL 2010


24 ApriL 2010..adalah tarikh utk ujian MEDSI bagi DPLI…
AlhamduLilah aku terpilih untuk menduduki ujian ini..di SMK DatuK Hj AhmaD Badawi, KepaLa Batas, PuLau PiNang..lokasi sekolah ni mang jauh la dari umah aku.
So mcm biasa la kena sewa teksi utk gi sana..

Exam die start waktu petang jam 2-3 ptg..so cam releks sikit la..x kelam kabut..ujian ni pun aku lebih releks sbb mang aku x baca pe pn..just pi cmtu jer..ehhehe
Dalam pukul 11.30 pagi aku bertolak dr umah..kami menaiki feri utk ke sbrng..jauh la gak sekolah tu..dn x lama pastu kami sampai la..rasanya sebelum pukul 1 ptg dh ada kt sana dh..terawal la plak hehe..

Budak sekolah pun ada gak hri ni walaupun hari sabtu..pelik gak..ada kelas tmbhn ke apa ni?tepat pukul 1 petang diorng pun mula balik..

Masa aku sampai..aku pun terpinga-pinga la jap..x tau nak pi mana or nk tnya sape..dok berdiri kt tmpt teduh..kemudian aku nmpk sekumpulan budak perempuan..adala dlm 4-5 org..(depa mai 1 keta) pastu ada 2-3 org budak India..dr segi cara pemakaian sume aku dh agak dh diorang ni pun mesti dtg utk ujian MEDSI gak..kemudian aku gi menegur tnya ‘mai utk ujian medsi ker” salah seorang dr mereka mengiyakan pertanyaan aku..so kami lepak sekali la kat kerusi yg dekat ngan dewan..rupenyer dewan ada kt belah belakang aku..aku x perasan rupenyer hehe..pastu diorang sumer nak gi kantin sbb masa awal lagi..tp aku x ikut..malas la..aku biar je diorang pi..aku pun lepak kat situ jer..tgk ragam bdk sek..org yg dtg dn mcm2 lg..

Ada 2 member aku budak UM yg dapat gak ujian ni..time bowink tu ada la aku msg tnya salah sorang dr diorang ni ada kat mana, dah bertolak ke belum..tp hp aku uat hal lak..x bleh hntr msg..jd x dpt nk contact la kawan2 aku ni..aku rase diorang ni dtg lambat..maklumlah umah depa pun kat2 situ je pn..

X lama pastu budak2 td yg gi kantin tu datang balik kat tmpt aku..dan lepak sekali kt situ..kemudian dtg lg 2 org yg bru smpai kt sek tu duduk dekat ngan aku..sempatla tnya skit2..rupenyer2 dua2 org yg dok dekat ngan aku tu dh kerja kerajaan pun tp masih lagi nak amik ujian ni or pendek kata nk jd cikkgu..emm x paham aku..kerja dh ada dgn kerajaan lg .kerja tetap lak tu..pastu aku tgk dh ada keta pun..kenapa la nk susah2 lgi..minat sgt jd cikgu ke or terdesak sgt..entahla..tgk dr gaya die mcm dh selesa dn xde masalah ngan kerja tetap die tp entahla..suka hati Korang la..

Semakin lama semakin ramai yg dtg dn berkumpul dekat depan dewan..
Kebanyakan mereka yg dtg aku x kenal..xde pun bdk2 1 sek ngan aku ke apa ke or mungkin gak aku yg x perasan sbb ramai time tu..

Biler pintu gate dewan tu dibuka, maka kami semua pun bangun dan pergi berdiri di depan pintu gate berkenaan sambil check kedudukan tempat duduk mengikut angka giliran masing2..aku punye angka giliran num 151 .barisan num 9, kedudukan tmpt duduk 3 dr belakang..ramai gak..penuh 1 dewan..

Setelah dh duduk di tempat masing2 kami pun mendengar la arahan yg diberikan..
Kemudian kertas exam pun diedarkan..ala2 buku gitu..semua jawapan tnda terus dlm buku tu..xde buku asing or kertas jwpn asing..semuanya sekali..so sng la sikit..tnda jer…aku pun menjawab la dengan sepantas yg mungkin.

siap jawab 300 soalan..pandang2 jam bru je setengah jam berlalu..byk lg masa upenyer..hehe..cpt lak aku jwb..so aku pun baca balik soalan tu dan pertimbangkan jawapan yg paling sesuai sekali..adala bberapa soalan yg aku tukar jawapan..setelah hbis 300 soalan aku semak..jam pun menunjukkan dekat2 pkul 3 ptg..aku pun tutup buku tu dan menunggu je buku jwpn tu dikutip..malas dh nk tgk..
Akhirnya selesai sudah Ujian MEDSI utk DPLi..dpt gak pengalaman mcmana gi and nak mnjwb exam medsi..semasa nk keluar dewan tu terserempak dgn member aku masa kt UM dulu..sempat la bertegur sapa jap..lepas tu aku melintas jalan n nmpk
Lak member aku yg lg sorang dok tunggu mak ayah die kt bwh pokok..so aku pun gi bertegur sapa ngan die..time balik bru la nk jmpe depa ni sume huhu..masa awal2 x jumpe lak bowink tul..kemudian aku pun meminta diri utk balik..mmg jem sekitar kwsn sek tu..susah keta nak kuar..lembab mcm siput dh..huhu..

Dlm sekitar 4.30 petang cmtu aku dh sampai umah dh…Alhamdulilah Syukur semua
Berjalan dgn lancarnya..

So sekarang ni tggu jela result temuduga kuar..aku ni x mengharap sgt pun..releks jer..dpt ok..x dpt pun ok..yg penting mncuba..ada gak yg agak excited ngan ujian medsi ni..ish2x..kang lau x dpt menangis plak kawan aku sorang ni..sbb excited sgt..bile ada ujian mcm ni bru la nmpk bayang sms die dok tnya soalan2 ttg Medsi ni..die tnya aku baca apa la, buku apa la, ada ujian mat sekali ke dll…dn aku kata kt die yg aku x baca pepn uhuhu..kalau xde suatu hal jgn hrp nk sms aku..aku pn x sms die..malas nk gngu org2 yg dh ke fasa baru ni.

Apa pun kite harapkan yg terbaik untuk semua… aminnn..




♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

kiSaH DuA iNsaN..


Kat sini ada satu kisah..yg aku x berapa suke dgr dn tgk..x tahu malu betul..n x sedar diri tul la..ish3x

PerEmpUan tu…

Bernama Zai..berumur dlm 30an..belum berkahwin..single lg…taraf pendidikan hngga
Darjah 5 sahaja..anak yatim piatu..sumber kewangan bergntung pada 2 abangnya yg sudah bekerja dan berkahwin..tggl seorang diri di sebuah flat..abang2 nya akan memberi wang setiap bulan ikut suka hati diorang..segala kelengkapan rumah sudah disediakan oleh abang2 nya.spt televisyen..segala bil2 elektrik dan air juga dibayar
Oleh abang die..die tidak bekerja..kadang2 zai ini menolong makcik2 membasuh pinggan mangkuk yg kotor dan mengangkat barang2 makanan utk jualan di gerai makanan makcik tersebut..dapatla dlm RM 10 ringgit sehari kalau die rajin nk tlg la..die tlg makcik tu pun ikut suka hati die..kdg2 tlg..kdg2 x..die juga x mempunyai kawan perempuan yg seusia dgnnya..kebanyakkannya die berkawan ngan makcik2 yg tggl kt flat tu juga..makcik2 ni pun banyak gak tlg die.bgi mkanan la apalah..


Depa ni cian ngan die..
Dr segi rupa paras..bole la..pndai gak brgaya..bdn die x gemuk x kurus..berisi dn
Sdrhna..Cuma suara die je yg agak menyakitkan telinga lau brckp sbb suara die nyaring sgt hehe..semua dh ok Cuma suara die jela..tp pepn tu kan kurniaan ALLAH S.W.T..jd kita kena bersyukur la kan..


Dr segi perangai..die agak mereng sikit..x boleh tgk lelaki hensem sikit..terutamanya Mat-mat bangla mula la nk trgedik-gedik..ish3x..makcik2 pun dok nasihat jgn dok gatal..tp kuar telinga kiri balik..number hp x nak bagi kat orang walaupun kat makcik2 yg baik ngan die..sbb dia kata nanti Boyfren bangla die marah..adoooii penin aku dgr..cite ni aku dgr dr mak aku sbb mak aku baik gak ngan die..


Kalau mak aku nk pi mana2 kadang2 ajak die suruh teman..dn die mang akan ikut sbb die mang jenis suka berjalan-jalan..


Die ni juga bleh gak dikategorikan lurus bendul gak..tp kdg2 jela..tp die ni pun berani gak..boleh je pi mana2 tmpt jauh2 sorang2 gi jumpe boyfren die..mmg berani gak die ni..
Masalahnye sekarang die lani dh sangkut or kalau leh nak kahwin ngan seorang laki yg duduk di flat yg sama..laki ni selalu la bagi duit kat die..bawa die gi makan dn jln2 naik motor sume..
Jom tgk ttg lelaki tu plak..

LeLaKi tu…

Aku x dapat nk bagi gmbaran paras rupa laki tu..sbb aku x pernah tgk die pun..tp
Die bernama Kamal..berusia dlm 60-an, masih mempunyai isteri..isterinya pun masih ok dan sihat lagi..dan die juga mempunyai 3 orang anak yg sudah besar2…die ni slumber jer bawa si zai ni gi makan sume di kawasan flat tu gak..x tahu nk jaga hati isteri die tul..org pun ramai mgata dh..selain tu die gak slalu gak bawa zai ni kuar makan2, jalan naik motor pada pukul 2-3 pagi..diorng gi padang kota la apalah..


Cerita ni si zai sndiri yg cerita kat mak aku..korang bygkanla keciannya kat isteri die..dh tua pun..aiii x tahula..isteri die sihat lg..cume isteri die ni jenis pendiam skit x suke kecoh2..so mgkin laki ni amik kesmptan la kot..laki ni dgr cite mang nak kahwin ngan si zai ni..si zai ni dh gtau pada abg2 die..tp abg2 die x setuju..membantah terang-terangan..kalau aku2 pun x setuju..carila laki bujang bukannye xde..si zai ni pun bukannya x cantik..cantik gak kalau kena gayanyer…laki org gak die nak tu apa kes..ish2…setakat ni anak2 laki tu belum lgi berjumpe dgn die..kalau aku jd anak laki tu hbis la si zai ni aku kerja kan hehehe..

PeriHaL mereKa

Memang la x salah kalau nk bercinta..tp laki tu patutla jaga perasaan isteri die..ni laki tu terang-terangan bawa si zai ni ke hulu ke hilir depan sume org..nak kahwin abg
Si zai ni x restu..so sekarang ni diorng cmtula ke hulu ke hilir sama2..bukan xde org nasihatkan si zai ni..makcik2 tu sume berbuih mulut nasihat dan marah2 si zai ni..dan
Die pun smpai nangis2..tp x berubah gak cmtu gak peel die ngan si kamal tu..cmne la
Penerimaan bini si kamal tu ek..cam releks jer..x de plak aku dgr kecoh2..kalau kecoh pun mgkin anak die je la kot..

Entahla manusia ni x pernah puas..dh ada bini..anak pun ada smpai 3..tp gatal mereyam lg nak anak dara jd bini..kalau kaya raya tu xpela..ni hampeh je..entahla apa kah kesudahan diorang nih..

Kte tggu dan lihat jela..


♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

23 Apr 2010

MoHoN KaSiH

MoHoN KAsiH- Ct NuRHaLiza..

Ku bermohon kasih, ku bermohon SayaNg,
Padamu wahai kumbang,
DaLam Rindu kasih, hamba tak berdaYa
Menempuh jiwa seKsa 2x

KasihaniLah Hamba…merayu sehingga MeraNa,
waJahmU meNawan hingga tertaWan
meNjadi IdaMan 2x

Hai Muda Bestari, kumbang madah Suci
Yang MeNawaN hati..,
Hamba MoHon Kasih, Harapan nan bersiH,
Ku puja DiKau saJa 2x

KasihaniLah Hamba, meRindu baLasaN dariMu,
HatiKu tertaWan, tak dapat ku Tahan
EngKauLah iDaMan.. 2x..


Kalau kita perhatikan bait-bait lirik lagu diatas..dapat lah disimpulkan lagu ni adalah rayuan seorang wanita yg telah jatuh hati kpd seorang lelaki..boleh dikatakan seolah-olah admire pada seseorang laa hehe..dlm lagu ni boleh digambarkan lelaki tu jual mahal ke or mungkin x perasan yg wanita tu suka kat die..so wanita ni pun ala syok sendiri or jatuh cinta tp xde tindakan diambil..hanya memuja dari jauuh gitu hehe..

Actually lagu ni mengingatkan aku masa aku mula2 masuk UM yakni di tahun pertama laa..masa ni aku ditempatkan di kolej kediaman laa..so bile di kolej kite akan kenal la kawan2 baru yg satu kolej dgn kita mahupun 1 floor or 1 bilik ngan kite..kite juga secara x langsung akan kenal juga abang2 senior yg popular2 yg menjadi PM (pmbntu mahasiswa) Yg mana akan membantu pelajar2 baru menyesuaikan diri di kolej berkenaan sepanjang mggu haluansiswa berlangsung..
So masa ni dh ade dah junior2 yg angau sikit2 kat mana2 abang yg gentleman kat kolej tu..hehe..ada yg berjaya ditackle..x kurang jugak yg fail sebab abang2 berkenaan dh dicop orang dh hehe..x kurang juga ade yg snggup main kayu tiga..ambik junior jd kekasih gelap..ada ke patut..ish3x..tmbh2 lau junior tu muka cun.

Rasanya majority junior memuja dari jauh jer..jatuh hati diam2..abg tu x tahu pun..kalau tahu pun die layan or anggap cam adik jela..berdasarkan pemerhatian aku..boleh dikatakan setiap junior perempuan pasti ada abang2 senior yg diminati..hehe..ada yg taste die cmni..ade yg taste die cmtu..ada yg suka abang2 senior yg gile2 dn brutal..x kurang juga yg suke abang2 senior yg alim..n ditempat aku kebanyakkannya memang suka akan abang2 senior yg alim..yg selalu ke masjid..terlibat dlm aktiviti keagamaan dsbnya..calon2 sebegini memang wanted la..memang akan ramai peminat yg memujanya dalam diam..kelakar pula rsanya
Suke punye pasal hbisla segala maklumat akan dicari..seperti di friendster..yahoo messenger… kalau dpt num tepon lg baik hehe..utk dpt maklumat sebegini kena la baik ngan akak2 senior haha barula leh dapat maklumat serba sedikit..maklumlah diorang lebih tahu..akan perangai abang2 senior ni..

Aku pun mcam org lain gak..ade gak la abg senior yg aku minat hihihi..x bole la gtau sape..kalau ade yg taut u sonyap2 jela hehe..tp aku minat diam2 jela..hehe..tp aku ade num fon die, alamat yahoo messenger die sume..tp aku takut nk terus terang aku sape..jd aku banyak menyamar jela..malu la nk ngaku..dh la 1 kolej..lau terserempak kat dewan makan ke ape ke mana aku nak sembunyi muka aku..hehe..malu gler..tmbh2 nk tegur or sembang2..ish x nak la..kang bertambah angau lg aku..aku dpt chat dgn die kt YM pun dh leh angau sehari hehe..begitu juga ngan kawan2 aku..sama kes je cam aku..hehe..nak dijadikan cerita bilik aku berhadapan dengan laluan jalan kaki asrama lelaki ke tmpt kmi..pendek kata aku bole nmpk sape yg ada kt dpn kolej dgn menjenguk kat luar tingkap..so masa nil au ade trnmpk sape2 ke mula lah kami menjenguk ke tingkap hehe..kalau nk tgk org dating pun bole juga haha..

Tp akhirnya aku dapat gak tngkp gmbr berdua ngan abg yg aku minat tu masa dinner kolej tu..hehe..mang angau smggu la pastu hehe..kwn2 baik aku sume tau aku suke sape..aku kalau suke sape2 mang aku x soroknyer..hehe..tp aku x kan letak gmbr tu kat sini..ish2 gmbr tu x cntik sgt pun hhehe..so biarLah raHsia.
.tp aku rase walaupun aku minat diam2 jer..or mgkin abg tu leh agak aku suke die ke apa ke..x kisah la..janji sekurang-kurangnya aku berjaya buat die ingat nama aku n tau la yg kami pernah 1 kolej..okla tu kejayaan gak pe..dri die x kenal lngsung aku sampai la die kenal sikit hehe..pernah gak aku dan die main sms jap..tp sekejap jela..masa ni aku x menyamar dh..aku terus terang jer..tp mcm tu jela..aku pun dh malas nk sms2 org ni..jd dh lama x sms tnya khabar pun..hehe..lagipun aku anggap benda ni mang normal lau kite pernah admire seseorang tuh hehe..

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

PoHon yaNg TeruS BerJuAng

Tika dan Saat ini,
Aku masih mencari serta mengisi peluang2 yg ada,
Mengharapkan ada yg indah menjadi miLikku,
BiarLah orang Lain dgn Gaya dan caRa mereka,
yang bangga dan sombong tiDak bertempat,

WaLaupun aku masih begiNi,
JanGanLah kau meMandang keciL padaku,
Kerana jika Aku ke Depan,
Kau pasti menyesal,
Kerana sesungguhNya Aku juga terBaiK
Seperti orang Lain..

Hanya sedikit peluang sempit yang kunjung tiba,
Usaha masih diteruskan,
Tidak aku berputus asa,
Walaupun orang lain seronok bersuka ria
Walaupun orang lain memandang sinis padaku
Ada ke Aku Kisah hahaha..

Kerana mereka bukan sesiapa bagiku,
Mereka adalah lalang yg tiada berpendirian,
Manakala aku adalah pohon,
Yang cuba bertahan dan terus bertahan,
Kerana matlamatnya tidak ingin rebah ke tanah,
Sebaliknya terus berjasa pada semua,
Walaupun ramai yang tidak menghargainya..

Semua juga berjuang,
Apa yang membezakan kita adalah usaha serta rezeki,
Seandainya ianya bukan rezekiku,
Aku redha..
Kerana semuanya tidak semudah seperti yg disangka,
Banyak halangan menanti,
Kekadang aku merasakan diriku maLang,
Namun Aku tahu Tuhan sekadar menguji,
Setakat mana aku mampu diuji,
Tidak ku tahu..
Aku cuba mengharunginya juga..

AkuLah PoHon itu yang terUs berTaHaN,
Untuk beRjuaNg sePerti KaLian seMua..

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

20 Apr 2010

mY pIC MAsa DuLu-DuLu

baru jumpe pic2 ni..jd saje je letak kt dlm blog ni..kan aku ckp blog ni ala2 arkib aku utk smpan khazanah aku hehe..ni sume masa zaman2 sekolah dulu la..lalalala..zaman kanak2 ribena lg nih..

JoM tENgok......
Ni masa form 5-dri kiri Amy-IzyaNis,Linda,Me and FadiLah..(Amy n fdila dh khwin n ada anak dh skrg ni hehe)


ni gambar kelas masa aku 4ss3..syg gmbr masa 5ss3 xdpt atas kelewatan kelas aku mnghntr pesanan gmbr..jd kempunan la nk dpt pic ramai2 form 5 dgn Pn Yus..


comey x...mana aku ek..hehehe..ni gmbr masa aku tadika..kecik2 dh pakai jubah..alhamdulilah bile dh besar ni pun dpt gak pakai jubah lg..hehe..masa ni aku tadika kat tabika Perpaduan Kg Melayu A..


ni plak gambar masa aku di sek rendah..darjah 6 hijau..buruk sungguh gmbr aku time ni..x suke tul...

ni gmbr candid di tepi kelas 6 hijau..lalalala

ooo..ni gambar masa aku form 3..org ckp kelas budak pandai..aku x suke kelas ni..x best..x happening..budak2 dlm kelas ni rmai poyo..terseksa je dlm kelas ni..huhuhuu..gmbr di tngkp punye la jauh..terlebih pndai punye pasal la ni hehe..


masa ni aku drjah 6..bergambar bersama-sama ngan kawan2 dan guru tusyen aku iaitu Mak Nah..hehe..mak nah ni garang orgnyer..lau korang x gi tusyen gerenti die suruh sape2 dri budak2 tusyen tu gi umah ko time tusyen tu utk tnya alasan korang x dtg pada hri tu..jd jgn mimpi nk ponteng tau..hehehe..tp mak nak ni mang berdedikasi orgnyer..



Ni waktu aku form 6 (2005) masa ni sambutan hari guru..posing2 dpn mknan hehe

Ni masa aku form 4..smbutan deepavali secara rahsia dlm makmal sains hehehe..shhh jgn gtau sape2...rahsia kelas kami jer ni haha..

Ni masa form 6 gak..1 kelas iaitu semua pljr 6ak2 gi kumpul kat KFC..utk makan2 bgi membelanjakan duit lebihan kelas..hehehe..

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

BEsDaY SiaPa 23 ApRiL? ;)


Korang pernah x buat besday party?hahaha..ikutkan aku pun x pernah dn x terniat nak buat pn..entry ni saje je nk kongsi pengalaman aku smbut besday aku cmne..emm kite masuk la mukadimah dulu..bile agaknya besday aku ye hehe..aku dilahirkan Pada 23 ApriL 1986..di Hospital bersaLin P.png..aku dilahirkan pada waktu malam..sekitar pukul 10 lebih camtu..aku sepatutnya jadi Anak kedua dr 3 org adik bradik..tp malangnya masa mak aku mengandung anak sulung..die mengalami keguguran begitu juga selepas aku lahir..pun gugur juga..maka dengan itu rasmila aku menjadi anak tunggal..aku yg sorang ni pun mak bapa aku penin nak jaga haha kalau ada tiga org entah apa akan jadi..mungkin aku x jadi seperti sekarang la kot hehe..

Bile tiba je tarikh lahir aku..aku akan suh mak aku beli kek hehe..kek yg ada krim2 tuh..nyum2 delicious…ala sekali sekala kan..bukan slalu smbut besday hehe..
Seingat aku masa aku sekolah dulu..sekolah rendah kot..first time aku smbut besday masa aku darjah 4 or 5 kot lau x silap..mak aku suh panggil kawan2 sekolah yg rapat utk dtg umah celebrate my besday..x silap aku yg dtg masa tu 4 org..jadi termasuk aku sumenyer dlm 5org la..sorang tu bawa adik laki die dtg..masa tu ada kek besar..pastu ada bihun kot dan makanan ringan lain..aku pun potong kek sume..mak aku lak tngkp gmbr sume..so kami pun makan2..smbil2 bergambar..hehe..

Seterusnya masa darjah 6 pula kot..masa ni celebrate gak..siap gi pinjam meja makan jiran depan umah lgi utk letak makanan hehe..tp time ni seingat aku..aku rasa cm x de
Kwn2 yg dijemput lau x silap la..ianya lebih pada celebrate with family…pakcik2 aku dtg ngan keluarga msing2..sepupu2 ku ramai la yg dtg..tp biasala diorang dtg ngan tgan kosong jela..mai utk makan pastu blah haha..biasala masa tu aku kecik lagi of course la time tu aku mengharapkan ada hadiah utk aku..so bile blah cmtu mcm x sopan lak aku rase..tp sekarang bile dh besar ni bru aku tau hadiah berupa doa dr setiap org lebih bermakna dn lebih afdal..(tp seandainya dpt hadiah pun best gak..bru la org kata terharunyerrr hhehe)tp bagi aku apa yg penting ingatan dan doa setiap org utk kita kan..

Berbalik pada cite pakcik2 aku yg dtg umah tu..ramai juga yg dtg..mak aku pun masak2 mcm2 letak atas meja..ada kek besar sume..aku rase ni je kot besday party yg paling rmai org dtg hehe..tp pe pn aku x dpt hehe..so lepas dri tu aku x buat dh besday party mcm tu dh..kebanyakannya beli kek makan sendiri hehe..

Kemudian masa hbis form 5 (rasanya ni time pas amik result spm kot lau x silap) aku dan dua org member baik aku dtg umah mai celebrate la..diorang nyanyi lagu happy besday kt aku hehe..kelakar tul..pitching lari sume hehe..pastu diorang bagi hadiah sume..n kami makan2 kek dn makanan ringan lain n smbil tngkp gmbr..kami bertiga jer..x la meriah sgt tp kire ok la tu..hehe..

Lepas dari tu aku x celebrate dah..kebanyakan nya aku beli kek n makan puas2 sorang2 hehe..nyum nyum nyum..kenyangnyerrrr…mak dan bapa aku x suke makan manis2..
Diorang rasa sikit jer kek tu..so aku yg habiskannye..lau masa mkn tu x hbis simpan dlm peti ais..nti smbung mkn balik..tp dpt mkn kek waktu besday jela..hehe..kalau hari2 biase tu jarangla..kecuali la lau rasa teringin nk mkn kek..
Masa aku form 6 pun aku x celebrate ngan kwn2 pun..diorang pun just wish hppy besday jer..tp ada la yg bgi hadiah juge..bile masuk universiti Malaya pun sama juga ..aku teringin gak nk celebrate ngan member2 kt UM kan tp x dpt la sebab waktu besday aku jer mesti time minggu peperiksaan UM huhu..jadi waktu besday kena berhempas pulas study..kadang2 jelez juga tgk budak2 kolej smbut besday ramai2 kt depan blok asrama aku..last aku smbut besday mber aku masa aku first year..smbut besday Miza dan Rina pada bulan Mac..tp kiteorg x beli kek pun..just makan2 cmtu jer..Cuma yg bestnyer dpt brkumpul rmai-ramai..lepas dr ni dh x pernah smbut besday sape2 pun hehe..paling kurang pun just wish jela..

Masa tggl kt umah sewa lak..sama gak x smbut pun..Cuma housemate adala merancang nk pekena aku..mcm nk sapu bedak kt muka aku..tp aku dh tau taktik depa..so mang dh berhati-hati hehe..ada gak depa pekena mber aku lg sorang yg besday nyer dekat2 ngan aku gak iaitu 20 april..diorang bancuh air kopi letak pelbagai perisa..diorng buh garam, rempah sume..pastu suh member tu minum..die pun heran gak kenapa la depa ni baik sgt lak..die pun minum la..pas die minum sekali terus depa gelak bgai nk rak hehehe..xde la surprise or pekena yg melampau pun maklumlah time tu mggu exam..jd x boleh nk gnggu or pekena dasyat2 sgt..hehe..

Namun x ketinggalan ada juga yg lupe akan besday kite..terkilan gak kdg2 tu..ingt lg masa first year kt UM mber baik aku leh lupe besday aku..sedangkan besday kami dekat2 jer pun beza brp hari jer..die lupa nk wish..kwn lain sume ingt..die leh lupe..sedih dh heran gak..4 hari pas besday aku bru la die ingt dn wish sbb ada mber lain yg tnya die..
Hehe..merajuk gak aku mula2 tuh..yela kite rasa mcm kite ni x penting utk die..
Tp sekarang ni lau besday aku jer..insyaallah aku akan beli kek..dn makan hehe…
Bak kata org lgi puas mkn kek tu ngan mak dan ayah..hehe..lau nk jemput kawan pun emm buang karan jer bukan nk dtg pun..maklumlah semua busy baik aku celebrate dn
makan sorang2 ..lgi puas hati..drp membazir sms jemput dtg tp x dtg buat sakit hati jerr..
apa pun semoga semua nya menjadi lebih baik..

Semoga aku dimurahkan rezeki, panjang umur, lebih bahagia, sentiasa tersenyum..dan beroleh keredhaan ALLAH SWT..Aminn…



contoh kek hehe..

BuBun pun sibuk nak gak tgk kek tu hehe..

sedapnyerrr...


ejaan salah daa..hehe..


so cmne sekarang..lapar x pas tgk gmbr2 kek tu kan..nyum3x..aku yg pernah makan kek diatas tu pun lapar jer hehe..sekali sekala x pe makan kek...jgn slalu2 ok..x baik utk ksihatan.

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

KpLi dan DpLi ..usaha dowh..

Huhuhu ...apsaL bLOg aku Ni semaKin kecik..peLik. .
aku saLah tekan pape ke ek? musykill jap..ke mang die berubah sndiri..wahhhh penat tau aku buat dn cntikkan blog ni..tp tiba2 jd kecik lak..tulisan pun berubah..nak buat balik dr mula malas..nk kena start balik leceh..nk pilih design lg sume..jd aku try kekal ngan rupe blog ni mcm ni..selagi die x gnggu aku..huhu..
baru-baru ni kuar dh result kpLi dan result Ujian MEDSI utk DPLI..
alhamdulilah utk ujian Medsi Dpli aku dapat..ujian die sabtu ni..24 april 2010...kat sekolah Ahmad badawi kt KepaLa Batas..exam die dalam sejam 10 minit cmtu..byk org kata exam die lg sng drp kpli..entahla..yg penting usaha yg terbaek...huhu
doakan aku..ye
ujian die start pukul 2-3ptg..ok la ptg..lau pagi kelam kabut gak hehe..
jauh gak nk gi kepala batas tu..huhu
utk result temuduga KPLI aku x dpt laa..ramai gak kawan2 aku yg x dpt..susah tul nk dpt..sedangkan exam bukan ramai lg calon yg die amik..yg aku tau sorang je kawan aku budak jbtn sej UM yg dpt iaitu Sin Ai..yg lain setakat ni aku x dgr cite lgi..
ape pun tahniah pda yg berjaya utk kPLI tu..buat yg terbaik..gi temuduga elok2..
yg x dpt kpli tu..nanti cuba lgi..
insyaallah lau ada rezeki x kemana..yg penting usaha..n then tawakal dan redha
=)


♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

19 Apr 2010

AiR ooo Air -need waterrrr-


Wah..x sukenyer..tiba2 blok umah aku xde Air..die start xde air pada 18 april dlm jam 4 ptg cmtu sampaila ke saat sekarang 19 april (8.11 a.m)..ramai penghuni blok B umah aku terutamanya yg tggl di tingkat atas terpaksa turun angkut air di surau..jauh gak surau tu bukan dekat nak angkut air lagi..aku pn x larat wei..tp sebagai penghuni yg tggl di ground floor umah aku masih ada air..air turun sedikit demi sedikit..maknanya boleh tadah kat umh jer tnpa perlu gi surau tuk angkut air..tp seksa la..aku dh la mmg gune air bnyak..

Seksanya air xde..dh la notis pun x tampal..kalau rosak pun..perbaiki la cepat..
Menyusahkan semua pihak la..benggong tul..setahu aku ni first time gak la kes mcm ni terjadi..sebelum ni tempat aku xde mempunyai sebarang masalah ngan air sume..huhuu
Cuma kali ni plak die buat hal..huhuhu..PBA tlg La cepat …huhuhu…
Menci..menci…menci…..

Bile nak ada air ni..kat umh aku sekarang Air masih turun sikit2..dgr cite di tingkat atas langsung xde air..wah ciannya kat kami sume ni..sekarang ni masih awal dlm pkul 8 lebih (pgi) harap2 menjelang tghari kerosakan atau apa2 masalah dh dapat diatasi…
Semua org sudah x sanggup nak gi angkut air..

Penulisan dihentikan…

Kini bersambung hehe,

Dlam pkul 10 lebih..air sudah ada..Alhamdulilah…
Semua penduduk disini kembali tenang..huhu..
Huru-hara lau tibe2 xdak air..

Betapa pentingnya air utk kita.
hargaiLah
Air…huhuhuu..

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

KisAh JeRit PaYah Ketika Buat TeSis aKu..

Muka depan tesis aku (hehe dh buruk sikit dh mklumlah dh lama..)

Antara isi kandungan



WaLaupun cerita ni dh basi hehe sbb dh dekat setahun dh tesis (Latihan Ilmiah) ni terhasil..baru sekarang aku berkesempatan utk bercerita ttg jerit payah utk menyiapkan tesis ni ketika aku di tahun akhir di UM..lagipun ni kan blog aku..jdi suka hati aku la nk tulis apa kan btul x hehe..lagipun aku nak jadikan blog ni ala2 cam arkib gitu yg akan menyimpan segala memori, sejarah, perasaan, kenangan dan sebagainya ttg aku hehe..amacam hahaha…

Awalnya aku buntu utk memilih tjuk ape la yg aku nk buat ni..yg penting mestila ttg P.png hehe sbb ianya kpg halaman aku..
Pensyarah aku ckp lebih elok tjuk yg kite nak buat tu dekat ngan diri kita dan tempat tinggal kita jdi senang nk ulang alik dsbnya..aku pun knfius mula2..tjuk yg aku trfikir dlm kpala otak aku time tu adalah sejarah bukit bendera..sebab tmpt tu je yg terdekat ngan umah aku..senang aku nk gi..Ada gak pensyarah yg x gemar tjuk tu..mungkin susah dpt bahan kot..kami pelajar tahun akhir diberi masa beberapa hari utk pikirkn tjuk tesis yg sesuai smbil disuruh mencari penyelia masing2..jdi bermulalah sesi merebut penyelia..haha..if kalau pensyarah tu seorang yg kelakar dn ceria alamatnya sume pun berebut nk berada di bawah die..

Aku n the geng (kami berlima) memulakan ekspedisi pencarian penyelia..kami pergi la ke bilik2 pensyarah dan meminta mereka agar menerima kami..namun apa kan daya ada yg dh cukup org.kalau ada pun nak lgi 2-3 org je lg..maka kami berlima trpaksa lah berpisah..maka aku dan Nor berada di bwah seliaan Dr Arbaiyah..manakala Nurul, dalila dan rina dibawah seliaan En Hasanuddin..setelah secara rasminya Dr Arbaiyah mnjdi penyelia aku..maka kami pun berbincang ttg tajuk yg sesuai utk aku buat... setelah berbincang ngan penyelia aku Dr Arbaiyah..die kata tjuk sej bukit bendera tu okey tp agak susah juga byk kerja kena buat n kena rajin sikit la sbb kena gi temuramah pelancong edarkan borang soal selidik sume..dan x byk bahan ttg tjk tu..takut nanti sekerat jalan aku hilang idea plak..dgr2 tu terus aku jd takut..hehe..so die cadangkan buat ttg Masy Melayu di P.png..lgipun time tu mmg tjuk ni tgh famous ngan masa tu heboh gler ngan pilihanraya sume..aku pun ikut jela..n mcm menarik gak tjuk tu..Cuma tkut bahan jela xde..

Waktu terluang aku dan kawan2 akan ke bilik sumber Jabatan Sejarah utk merujuk tesis2 para senior kami yg tersimpan disana..disamping mencari bahan2 dan juga meneliti tajuk2 dan sebagainya..Pada Mulanya tajuk tesis aku adalah Masy Melayu di P.Png 1900-2000…namun penyelaras tesis utk batch kami suruh aku kurangkan tempoh masa sbb skop masanyer trlalu luas..nanti penin sbb byk sgt..jadi setelah brbincang ngan penyelia aku..skop masanya dikurangkan menjadi 1957-2007 bermula lepas merdeka hinggalah sebelum pilihanraya ke-12..

Setelah konfident dan selesa ngan tajuk..aku pun mulalah start mencari buku2 di library UM..kawan-kawan aku masih lagi bergelut dan knfius ngan tjuk masing2…Alhamdulilah banyak juga buku2 yg aku jumpe yg berkaitan jugak ngan tjuk aku..contohnya aku dpt buku Masalah Melayu Pulau Pinang, Masa Depan Melayu Pulau Pinang dan sebagainya..Buku-buku ni amat banyak membantu aku..x lama lepas tu cuti semester pun bermula..cuti dlm sebulan..aku pulang ke Pulau Pinang dan mula mengumpul keratan-keratan akhbar mengenai hal ehwal P.png..dri segi politik, ekonomi mahupun sosial..

Tidak ketinggalan aku juga turut berkunjung ke Arkib Negara Cawangan Pulau Pinang di Tingkat 38 KoMtaR..Banyak bahan yg aku dapat disana..sememangnya Arkib P.png byk membantu..banyak artikel2 di arkib berkenaan yg berguna utk aku..Alhamdulilah aku tidak ketandusan idea..beberapa kali juga lah aku ke Arkib..kadang2 datang bersama Member yg juga dr UM yg turut mencari bahan utk tesisnya..kadang2 datang sorang..tp sebenarnya kalau dtg bersama kawan lebih seronok..kerana xbosan sgt bile beradadiarkib..kalau sorang..suasana sunyi..boring dn kelam kbut skit..namun aku amat berterima kasih pada Arkib Pulau Pinang..serta kerjasama kakitgnnya yg menolong aku fotostat artikel2 yg aku kehendaki..Akhirnya cuti semester pun tamat..aku berjaya menyiapkan bab 1..bab yg pertama ni lebih kepada sejarah awal Pulau Pinang..bile kuliah bermula aku dapati ramai jugak kwn2 aku yg belum siap pun bab 1..byk bru je nk mula menulis bab 1..jdi perkembangan tesis aku agak laju juga la..aku pun lebih releks x kelam kbut mcm yg lain..aku hntr bab 1 tepat pada masanya kpd penyelia..dan boleh dikatakan aku org yg sntiasa awal mnghntr bab tesis..jd penyelia aku x pernah langsung memarahi aku hehe..

Kawan2 aku masih ramai yg struggle ngan bab 1 mereka masing2..aku pula sedang kumpul bahan utk ke bab ke-2…

Setelah beberapa minggu berlalu, aku dan member aku buat keputusan utk ke Arkib Negara di Jalan Duta (KL) kami mmg wajib kesana..huhu..jauh wei..kena naik komuter la, Lrt la, teksi la bru la sampai huhu..mmg cantik la arkib Negara ni..kami masuk dn pergi ke computer yg disediakan utk mencari bahan2..setelah menjumpai bahanygdikehendaki kami kena buat pesanan melalui computer berkenaan..sebelum menunggu nama dipanggil utk mndptkan bahan yg dikehendaki..bosan juga menunggu..nasib dtg beramai-ramai jd bolehla sembang2 perlahan-lahan dan secara berhemah hehehe..

Setelah mendapat bahan..kami pun membelek la dan mencatit isi2 penting..kalau x larat nk salin isi penting..pergi je fotostat..sng cite hehe..Arkib Negara KL pun byk membantu..byk la juga bahan2 yg aku dapat disana..Alhamdulilah..x silap aku adalah dlm 3-4 kali gi Arkib Neg tuh..kali terakhir aku gi sempat la gi makan kt cafeteria Arkib neg tu..sedap tul mkanan kt sana..nyum nyum..hehe sebelum ni x pernah singgah pun..

Bab kedua dh siap..namun banyak perubahan trpksa dibuat..maka aku kena ubah semula dn hntr balik kt penyelia aku..Alhamdulilah semuanya berjalan lancar..bile masuk bab ke-4..aku mula perlahan sikit..sebab topic baru jd kena cri buku2 baru..trpksa berkampung balik di Library…Bab-4 agak lewat sikit disiapkan tp masih on time..hehe..Bab 5 adalah kesimpulan…aku kena simpulkan secara keselurhannya..
Emm ingtkan mula2 tu susah nk simpulkan..tp bile dh start menaip..banyak plak idea yg keluar..alhamdulilah..5 bab dh siap..tggl nak buat bibliografi dan beberapa pembetulan kecil serta membuat semakan teknikal..

Ketika hendak menyiapkan bibliografi ni lah masalah mula timbul huhuu..printer yg sekian lama aku gunakan mula buat hal..die x nak kuar ink..kuar ink separuh2..
Perkataan menjadi berselang seli ada warna jap..pastu xde warna..gerammm tul..aku pun mula panic..dhla masa makin suntuk..printer uat pasal lak..huhuhu..aku ke fakulti dn print siap2 disana tkut print uat hal..dn turut berjumpa ngan penyelia aku utk serah Bibliografi utk beliau semak..setelah siap..aku kini hampir 85% nk selesai..tggl nk perbetul, buat semakan dan print je..namun printer tu terus buat hal..die x nak tolak ansur ngan aku..mula2 aku rase mungkin catridge printer tu kot ade masalah..jdi aku pesan la kt mber aku suh tlg beli catridge baru kt aku di Mid Valley…
kawan2 aku yg serumah ngan aku lak semuanya dh siap uat tesis..diorangg trgesa-gesa nk siapkan..hnya aku je yg belum siap spenuhnya..huhu..aku pesan catridgre kt kawan serumah aku..pada mulanya kawan aku tu kata die bole tlg belikan printer kat aku lau aku nak sbb diorng mang nk kuar..nk gi binding tesis diorng pastu nk gi joli sakan..tp aku lak yg belah bagi..ingtkan catridge yg problem..tup-tup bile aku try pasang catridge baru yg diorang beli utk printer aku tu..benda yg sama gak terjadi..huhu..aku bertambah panic..rasa cm nak menangis jer..huhu..kalau aku tau nk jd cmni baik aku suh kawan aku beli terus printer kt aku..huhu..aku x dpt nk tdo mlm tu sbb terlalu risau dn sedih..aku kena gi sndiri beli printer..tp aku kena ada teman x kan nk gi sorang2 huhu..roomate aku x dpt nk teman aku sebab esoknye die ade test..kalau hari seterusnya die bole la teman..tp masalahnya aku x dpt nk tggu hati aku x senang..hati aku amat risau smpai nk buat apa pun x kena..

Maka aku try minta tlg housemate aku utk tlg teman aku gi Mid valley..duit tambang , mkn sume aku support..die tggl teman jer..aku segan nak minta tlg secara berdepan..jd aku sms je die wlaupun dok serumah hehe..ntahla aku ni segan sikit nk minta tlg org ni..huhu..namun die menolak..die memberi alasan sakit kaki..sebab hari sebelumnya die dh byk berjalan..aku cuba pujuk die..tp die tetap memberi alasan yg sama..malah die suruh aku meminta tlg pada housemate yg lain utk printkan tesis aku tu..huhu..aku amat sedih mendengar penolakannya..bukan nk jalan byk or laju pun..naik teksi lak tu..Cuma jalan pi kat tmpt printer pastu balik jela..emmm entahla..bile die x nk tlg aku..aku amat sedih..keluar juga la setitik dua titik air mata tuh..huhu..hati aku amat sedih dan sakit skali…
kalau die x nak gi pun ambil la berat..mai bilik aku tlg pujuk ke or tlg tnya mber lain ke..ni die buat derk jer..mentang2 la tesis die dh siap..dh binding dh pn..mmg hati aku x senang time ni..amat risau..maka aku pun try ajak kawan2 lain..ade yg x balas..ade yg ckp busy..last sekali aku msg kawan aku ni namanya Fatah..die dok kat umah aku gak..aku saja try tnya..kalau die x boleh nk pi..aku nekad akan pi sorang2 huhu..

Aku sms die..dn time tu die di UM..dan Alhamdulilah sesgt..die sememangnya nk gi Mid Valley juga..jadi die setuju utk temankan aku gi beli printer..lega skit hati aku..kami janji akan berjumpe di stesen universiti..setelah sampai di Mid Valley kami pergi menjamu selera di KFC terlebih dahulu..setelah kenyang.kami pun pergi mencari printer yg sesuai..sesungguhnya fatah amat membantu aku..die yg bnyk bertanya pada jurujual tu..aku masa tu mang dh blank lgsng..die tggu aku lama gak sbb aku kena gi tekan duit sbb x ckp..kecian lama die menunggu..aku time tu mang rasa terhutang budi sgt ngan die..bile balik kami naik teksi..aku belanja die naik teksi..akhirnya aku smpaila dirumah aku..huhu..kawan aku doksibuk memasak..waktu aku pulang..setelah bertegur sapa ngan diorang aku pun masuk bilik utk testing printer tu..

Mang ujian lgi utk aku..cd printer tu x leh nk install kat laptop aku..adoiiiiiyaiiii cuak gler aku..pastu aku try pula install cd printer tu kat laptop roommate aku..n Alhamdulilah berjaya…legaa…x kisahla..jnji leh print..aku sedikit lega bile sudah dpt print walaupun print ngan laptop org lain..time kasih gak la pada roommate aku kerna sudi pinjamkan laptop die time tu..lau die xde mahunyer aku sewel dekat situ jap hehe..

Hari tu gak aku print semua yg boleh..yela takut plak die buat hal plak..akhirnya alhamdulilah 1 full copy tesis aku dh siap…sedikit lega..maka aku terus buat 3 lagi salinan copy tesis tu..sebelum gi hntr binding kat Vista tuh..setelah settle bab-bab print ni..aku berjanji ngan nor utk gi hntr binding tesis sama2 kt Vista..dan akhirnya settle…tesis dh dihantar utk binding…leh la raya jap..huhu..walau pun tesis dh siap tp assignment ade yg x siap lgi..huhu..kena berkejar buat assignment lak pastu..sebelum gi hntr semuanya beserta ngan tesis sekali…

Akhirnya alhamdulilah tesis siap dihantar..1 copy kt aku,1 copy kt penyelia,2 copy kt jbtn sej..assignment pun siap hntr..jdi skrg tggl kena study utk final exam jela…
Exam pun menjelang tiba..emm redha jela..pastu cuti plak..dn akhirnya result tesis pun keluar..hehe..aku siap mimpi yg aku fail utk tesis..namun sebaliknya yg berlaku..aku mendapat A utk tesis aku..amat mengejutkan sama sekali..aku mang x menyangka sama sekali..Aku mcm x percaya..berkali-kali aku tgk tesis aku..apa pun aku amat bersyukur..x sia2 sia byk cabaran yg aku kena lalui utk siapkan tesis ni..Alhamdulilah..syukur…bukan mudah sebenarnya utk menyiapkan sebuah tesis..
Tmbh2 tesis yg berunsurkan sejarah yg perlukan ketelitian dan kebenaran dlm menghasilkannya..nota kaki semua kena betul, tersusun…mang perit..tp berbaloi bile dpt hasilnya..kawan aku yg lain mndpt result B+, A- dll..

Ape pun yg berlaku pastinya ada hikmahnya…

KESEmpatan ni aku nk ucap TeriMa KasIH Pada:

1) ArKiB NeGaRa caWaNgan PuLaU PiNaNg
2) ArkiB NeGaRa MaLaysia KuaLa LuMpuR
3) PerPustaKaan Utama UM/perPustakaan ZaaBa
4) FaTah n MiRa
5) PenyeLia aku iaitu Dr ArbaiYah
6) PenyeLaras Tesis aku iaitu Dr Azharuddin Mohamed DaLi..
7) Dan pada semua yg terlibat scra lngsng dn x lngsng dlm penghasilan tesis aku ni..

-tHanks U all..
Ngan Pidah-ni last time gi Arkib Negara Msia.

with My freN and my penyeLia Tesis iaitu Dr Arbaiyah (3 dari Kanan)

Kawan2 jabatan sej yg bergambar dgn tesis masing2.


Ni time nak balik dr Arkib-mencari-cRI Teksi.

Suasana Dlm Arkib Neg Msia..-senyap-

sempat berposing dgn kereta antik yg terdapat di Arkib Neg Msia..

sebelum sampai Arkib kena la mendaki tangga dulu..

Mencari-cari Teksi utk PuLang..dr arkib

bergambar bersama semua pelajar tahun akhir jbtn sej sesi 2006/2009

♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Related Posts with Thumbnails