30 Sep 2009

APA YaNg Aku RiNdUKan Di UM.. 0-0


1. first sekali sudah tentulah sume kawan-kawan aku kt jabatan sejarah dn jbtn gender..x kisahla rapat ke tidak .korang sume best..

2. aku rindukan kenangan manis di um..banyak..antaranya masa di kolej kediaman ke-4 dulu..aku rindu saat2 mengadakan discussion dgn teman2 sekumpulan..diorng bg komitmen yg power..x kisahla bdk perempuan atau lelaki..sempat sembang2..ada juga gaduh2 tp akhirnya brjaya siapkn assignment..ada juga melepak utk discussion smpai pukul 4 pg di dewan santapan..smpai xde org kt situ lepas tu aku pn nk blah cpt2 sbb aku tggl dua org je kt situ iaitu aku dn sorang bdk laki..elak gossip dn fitnah hehe..
ii)kenangan manis sterusnya ada sesetengah pensyarah yg masih ingat aku walaupun lama x mengajar aku walaupn ada ramai student..bangga juga hehe..bukan sng pnsyrh nk ingt nama kite..mknanya ada la something yg die x boleh lupa pasal aku..hehe
iii)kenangan utk projek keusahawanan-pi melaka..best tngkp gmbr sebanyak mungkin..x cukup dgn tu menempelkan muka di kamera org lain sbb bateri kamera aku dh habis daa..best lawat byk tmpt..memenatkan tp seronok smpai kasut ku putus n beli baru kt sana..berjln sakan pnya pasal..yg penting happy..ramai budak2 dh x larat dh time atas kapal..tp aku ttp cergas tngkp gmbr pnya pasal..nasib ada kamera visa dn sin ai..hehe
iv)jamuan hari raya gender dan juga jamuan perpisahan akhir budak2 final year jbtn sej..buat barbeque..seronokk aku dok smpai mlm..menyanyi ketawa,tngkp gmbr dn lain2..
ada juga kenangan pahit atau kurang manis gak..antaranya
i)gaduh-gaduh manja dgn mber2 sbb salah faham dn mulut org..tp last2 dh settle
ii)aku jatuh sakit masa exam waktu second year..dh la tu sem yg paling byk paper aku ambik..huhu sakit lak.x ckp tdo.effect prestasi aku jwb soalan exam sampai salah faham arahan soalan..last2 baru aku sedar yg aku sebanarnya hanya jwb 2 soalan dr 3..krn salah fhm dn akibat x ckp tdo dn x selesa sbb sakit..sedeh gler..aku hnya dpt B paper tu sdgkan aku tau aku boleh dpt A..huhu..akibatnya pointer aku terus jatuh..tp masih dlm lingkungan 3 lg.sedeh masa tu..mber2 lain dpt tinggi.pointr jatuh..bile dh jtuh pyh balik nk naik.
iii)jatuh tangga hehe..jatuh sebab melangkah dgn terselang dua anak tangga terakhir..jatuh dlm keadaan melutut..dh la time tu dgn member2..mmg kena gelak kaw2 dr depa..ish2 x patut tul..(mgkin gak balasan kt aku sbb aku ada niat nk ponteng kelas lepas tu..padan muka tul)pastu depa pi sebar plak kt mber2 kt umah sewa..msa aku jatuh ada gak bdk laki tgh duduk..aku x sure diorng perasan ke x..sbb aku x pndng pn.kes malu2..
iv)printer aku rosak di saat-saat nk print tesis aku..dh la rosak waktu tempoh penghantaran tesis hmpir tamat..ish2 gelabah gler.bengang pun ada gak..sbb xde sape yg hulurkn bantuan..menitis juga air mata mengenangkan kawan2 yg bersikap demikian.akhirnya nasib ada mber yg juga bdk sej menghulurkan bantuan sudi menemani diriku yg amat mengharapkan pertolongan..jasamu ttp dikenang fatah..tq..

3. aku rindukan pensyarah2 aku.antaranya:-
Pensyarah di jbtn sej spt Prof Dr Abdullah zakaria Ghazali..prof senior..byk pengalaman, suka bercerita..suara yg sedap didgr lantang bila memberikan kuliah..baik..rajin.mcm2 lg..seterusnya Dr Zulkarnain..orgnya kecil je dn sweet..tp sdikit cerewet dlm kelas tutornye..sape bakal pembentang hari tu pastinya mati akal dgn soalan yg ditujukan bertubi-tubi.hehe..tp aku suka dengan kelasnya dan cara beliau mengajar..agak interesting..x heran le 2 sem berturut-turut amik paper die iaitu eropah moden dan sej rusia..kelas nya x trlalu rmai pljr amik sbb susah kot krn sej luar negara la katakan..die juga cepat kenal dan ingat nama student2 die.aku xterkecuali..seronok juga hehe sering diingati haha..x lupa juga Dr Arbai’yah merangkap penyelia tesis aku.orgnye tegas dan teliti,tp cukup penyayang,suka memberi nasihat dn tunjuk ajar pada ku..time kasih sgt2 kt die..atas pertolongan beliau aku dpt A utk tesis aku yg brtjuk Masy Melayu di P.Pinang 1957-2007 yg diselia olehnya.

Kemudian next pensyarah adalah Dr Azharuddin,sporting,giler2,slumber,slalu mberi nasihat pada kami semua.x dpt dilupakan ialah tarian joget lambak beliau yg ala2 mcm main bola sepak masa kt tmn mini msia kt melaka tu.hehe.sape bdk sej pasti tahu heee.x lupa juga Dr Suffian mansor yg ala2 chinese look tu hehe..palig quit kt jbtn sej hahaha..giler2 slumber n sempoi..die ajar sej china 2 sem bturut-turut ambik paper die iaitu sej china moden n gerakan pemisahan di china. Dr Ho,aku suke dgn cara die mengajar.die sukaa gtau berulang-ulang..x lupa.nota pun ada janji salin cpt2 la sbb die baca nota laju gler hehe…mmg tulisan aku dh mcm cakar ayam itik dh.aku ambik paper die 2 sem bturut-turut gak.best..aku dpt A utk kedua-dua paper die.dr ho ni tegas,pendiam tp ok sbnrnya agak skema skt hehe..jgn mrh ha. Seterusnya Prof Redzuan,prof yg mmg amat busy gler..susah nk jmpe gak..tp die baik sbnrnya.suke beri semangt dn nasihat.aku ambik paper sej timur tgh dgnnya.x lupa juga En Hasanudin,yg mmg peramah,baik,lembut,sopan dn sporting gler..sume pljr kire x takut la dgn die hehe..die penyelia kepada kawanku.die agak berminat dgn tajuk tesis aku berkaitan p.png..kalau jmpe msti die tnya pasal tsis aku.

Tidak ketinggalan adalh Pn Noraini die prnh jd tutor aku, n masa final year slalu terserempak dgn die kat arkib negara..peramah orgnya,lembut,bijak,sng berbual dgn die..mudah mesra dgn pljr dn x sombong. Seterusnya Dr Kamal,seorng yg bersemangat tggi dn waja,aku kagum dgnnya.bijak,slalu mberi smngt kpd pljr,cepat mengingati studentnya..aku cube melowprofile kn diri aku dlm kelas die hehe takut kena pngil jwb soalan kalau die ingt nama..hmpr2 die ingt nama aku..hehe aku ambik paper die sej pentadbiran british di tnh mlyu. X lupa juga prof madya dr Hamidin…popular dgn kata2 keramatnya nya critical thinking,pikiran yg kritis,mahir dlm selok belok politik,ramai pelajar yg takut fail paper die.sbb die sndiri ckp die susah bagi A pd pelajar..jd mbuatkn rmai pljr decide x nk ambik paper die.kursus die x ckp pljr dh..tp die mmg kire terror..teringin juga nk ambil ilmu dr die..tp time tu aku pn x berani juga tnggung risiko hehe.tak lupa juga prof madya Joseph Fernando..aku amik paper die perkmbng politik msia..emm die dlm kelas agak tegas kdg2 lembut juga..masa tutor agak tegas gak la..mmg kena buat presentation betul2 la.sbb pemikiran die yg mmg kritis.kecut juga tgk die naik angin..die agak detail,pentingkn kesmpurnaan kerja kita.

X ketinggalan juga Prof emeritus Khoo Kay Kim..die x pernah ajar aku..tp pjbt die ada di jbtn sej.slalu nmpk die lalu-lalang kt jbtn sej kt fak or café fak sastera.seorng yg peramah dan murah dgn senyuman.x sombong pn,lembut je nmpk die..tp die sbnrnya busy teramat.mber aku nk interview die bbrp kali uat appointment..asyik kena cancel sbb die busy tp last berjaya gak depa tu.tp die mmg nmpk baik dn sweet..penuh ilmu didada tu..kan best kalau prof dpt ajar kiteorg..huuhuhu..wartawan pun slalu gak dtg utk interview die.
Boleh dikatakan semua pensyarah di jbtn sej agak popular..semuanya penulis dn pengarang byk buku sej dan buku teks..berwibawa..ada gak antara mereka selalu or pernah keluar tv utk berdiskusi mahupn mberi pndangan terhdp sesuatu isu.mmg power..pndngn diorng mmg diambil kira..ada juga yg menjadi penetap atau pembuat kertas soalan spm or stpm sej..mmg mntap siot..lgipun hnya di UM sahaja adanya jabatan sejarah yg khs..di uni lain xde.bangga..um is one..

Skrg beralih pada pensyarah kat pengajian gender..kursus ni hanya ada di UM je lau aku x silap la.jd x rmai yg tahu pasal kursus ni.pasal gender ni..sbb hnya ditawarkan di um..aku akan rindu dgn DR Shanti thambiah..boleh dikategorikan sbg seorg feminis..memperjuangkan kebajikan wanita..die baik,berfikiran jauh,kritis..timbul ksedaran bile dgr die bagi lecture..ayat yg selalu kuar dr mulut die “Budak-budakk ini”..hehe student gender mesti prnh dgrnya ayat2 maut ni.hehe..geng2 aku sume terkilan x dpt ambik paper die iaitu gender keluarga masa final year sbb clash dgn lat ilmiah.huhu..trpksa ambik gnder alamm skitar yg memamg susah..hehe..seterusnya adalah cik Siti yg merupakan tutor aku n the geng..walaupun OKU tp die berjaya membuktikan sebaliknya..mmg salute dgn die..org utara..suke panggil aku jwb soalan..nama aku mmg x pernh miss kena pnggil..die gak seorg peramah dan suke besmbang dgn student2 die..suke mengusik juga..mmg best la..cik siti mmg x lupa dgn aku..selalu tnya pasal penang.hehe..die dulu sek kt penang gak..
Masa final year die ada dtg umah sewa kteorg mkn2..saja sembang2..time tu die dh x jd tutor dh..die smbung belajar..dh nk kahwin.tp x tahu bile lg..

Seterusnya pensyarah gender yg dirindui adalah En IsaaC,hehe antara pensyarah yg sporting,dn kdg2 agak garang juga hahaha..suka tnya soalan dlm kelas dn pngil nama student..cm biase aku slalu kena..die juga mengingati nama student die walaupun dh lama x mengajar..trmsuk aku la..ingtkan die mungkin x brp nk ingt nama aku dh sbb lama x ajar kn.sekali releks jer die sebut..byk kali plak tu aku kena jwb soalan..kdg2 die tnya jam pkul berapa la apalah..kecut perut aku..x sng duduk..die juga pantang kalau student bercakap or gelak2 dlm kelas die.mmg kena panggil t..jd semua org duduk senyap dn jd patung x gerak dh.hehehe..termasuk aku la duduk beri prhtian.tp die sporting gk..releks jer beli kuih-muih and bagi kt student die makan dlm kelas die..disebabkan selalu kena panggil nama aku ramai org kenal..lgisatu time kelas die x leh ponteng sesuka hati..gerenti die tnya mana sahbanu? Hahaha.kdg2 mcm x best..kdg rasa best juga diingati haha.

Seterusnya cik Maimuna..emm die org penang,seorg peguam..mmg petah berckp..aku x berani ambik paper die sbb susah.hehe..walaupn jarang ambik paper die..die tetap cam aku..die x ingt nama aku..tp die tau aku budak gender n ckp kt aku muka aku agak familiar..hehehe..mmg lau jumpe selalu snyum..Tidak ketinggalan Dr Welleyne,die ajar gender alam sekitar..emm die baik,lembut,peramah,x garang..pendek kata die mmg ok..Cuma subjk alam sekitar mmg susah la.hehe..Prof Nik saFiah kARim pun pernh ajar aku utk subjek gender ni dlm Ngo2 di Msia..die ok.mmg menitikberatkn bahasa..kiteorg 1 kump ada melawat pertubuhan yg diterajui oleh beliau iaitu PERTIWI..pendek kata walaupn dlm exam tatabahasa kena jaga..kalau salah kena potong markah..hehe..yg terakhir CIk RaIhA..EMM die antara org baru dlm jbtn gender..org die peramah, baik, matang, berfikiran jauh,kritis, masih muda..belum kahwin lg..die ajar aku dlm subjek isi2 gndr dlm media..best mmg best sebab kteorg boleh kupas isu2 dlm hasil media mcm filem,drama,novel,iklan dll.kumpuln pun die yg tetapkan..x sangka aku dpt dengan geng aku juga iaitu D dan R..dngn seorg bdk laki..tp mmg kenal la sbb die mmg bdk gender juga..kteorg sepakat pilih Filem SUSUK utk dikupas..jd dptla pengalaman bru bekerjasama dgn org baru..byk peristiwa blaku dlm kump..tp okla semua dpt A aku rasa hehe.
I luv u all..

4. seterusnya aku merindukan tempat-tempat di UM..kerana tempat2 itu meningglkn kesan terindah.disitulah tempat bertemu,disitulah tempt nk brgduh dn segalanya..
-)Fak sastera n sains sosial-sini tmpt aku belajar..di dewan2 kuliah yg cntik dn juga ada yg lama..dlm dewan ni juga lah aku seronok belajar,mengantuk dll dn mcm2 la.
-)Fak pendidikan-ambik subjek kat situ utk luar fak..fak die kecil juga.
-)Fak Akademi Pengajian Melayu-jauh perjalanan..hehe..ambik gender,budaya &masy melyu..ambk ramai2..mmg malas nk brjln hehe..kdg2 lepas apm jalan terus pergi kejuruteraan or kolej kdiaman ptama utk ke stesen bus..tggu bus..jauh tu hehe..
4th college-tempat kediman aku dulu masa mula2 masuk UM..kt sini la aku kenal dgn roommate aku kt umh sewa,housemate,kwn2 1 kos..dn byk la kenangan lain disini..
-)café fak sas..tmpt mkn waktu terluang..masa first year first sem selalu la mkn kt sini..tp disebabkan sentiasa penuh dan ramai n malas nk berebut..berubah angin ke:_
-)café fak pendidikan-second sem,first year,selalu mkn kt sini,murah juga,x rmai org n sedap..sampai hubungan etnik kump kiteorg pun buat kt situ..namun lama kelamaan pengurusan café tu diambilalih oleh pihak lain..makin x best..n dh jrang org mkn kt situ..sehinggalah aku last sem kt UM,café fak pendidikan dh tutup terus..hehe..sekarang x tahu dh buka ke belum.
-)café KPS-masa second year mmg selalu singgah kps makan tengahari gitu dgn mber2..snggup jln jauh2.utk makan..sana mknan sdp.n murah juga..ikutkan hati malas nk pergi..nk mkn kt dekat2 je..dh mber2 nk gi juga..ikut juga la..bole dikatakan hari2 la time ada kuliah makan kt kps tu..
-masuk third year dh semakin malas nk pi kps utk makan..akhirnya balik semula ke café fak sas..hehe..kdg2 makan nasi kt sana kalau kelas ada sampai mlm..kalau x.hnya beli kuih n makan kt surau dgn mber2..
-surau fak sas-selain merupakan tempat utk beribadat..situlah tmpt utk berehat seketika melepaskn lelah dn penat..tmpt yg penting utk semua.
Klinik dan kolej 12-pernah 2 kali ke klinik kt situ masa first year..x rindu pn tmpt tu..hehe..n kat kolej tu juga ambik kursus..hehe.
Perpustakaan-)tempat utk mencari buku2 dn bahan2 yg berkaitan dgn tjuk tesis mahupun tutorial..mmg amat seronok,jika buku yg dicari-cari dijumpai..dan jwpn byk dlm tu hehe..
Byk lagi tempat lain mcm DTC,bangunan peperiksaan,library utama dan zaaba..bangunan baru fak sas dn byk lagi..


♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

WeLcOmE tO mY WoRLd..


AssaLammuAlaikum..

blog ni dibuat hnya utk tujuan suka2..meluahkan pendapat aku,emosi aku tentang sesuatu peristiwa dlm hidup aku..sama2 la kita renungkan diri kita sendiri..selamat beraMal.. =)
♥Like , tweet and g+ peliss ! ♥

Related Posts with Thumbnails